Jsme svědky nekoordinované reakce států EU, řekl Sobotka k migrační krizi

Migrační krizi je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) možné vyřešit jen společnými silami zemí Evropské unie. Předseda vlády to dnes řekl při rozpravě o migrační krizi v Poslanecké sněmovně. Pokud se nepodaří vyřešit válečný konflikt v Sýrii a omezit rozpínavost Islámského státu, budou podle Sobotky přicházet migranti dál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na první letošní řádné schůzi sněmovny

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na první letošní řádné schůzi sněmovny | Zdroj: ČTK

„Jsme svědky nekoordinované reakce členských států Evropské unie, které se snaží vlastními silami vyřešit problém, který je svým významem a rozsahem přesahuje,“ řekl Sobotka.

Nejdůležitější je podle něj posílit vnější hranici schengenského prostoru. To je akcent, který ze strany české vlády zaznívá dlouhodobě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postoji vlády k migraci mluvili poslanci Martin Lank (Úsvit - NK) a Ondřej Benešík (KDU-ČSL)

Premiér mluvil také o tom, že uprchlíci nejsou organizovaná armáda nebo že jednoduché recepty nefungují a znovu také zopakoval, že Evropa by měla pomáhat těm migrantům, kteří utíkají před válkou, ne těm ekonomickým.

Diskusi ve sněmovně prosadila opozice, kterou podpořili i lidovci plus další dva vládní poslanci.

Poslance Martina Lanka, místopředsedu poslaneckého klubu Úsvitu – Národní koalice, premiérův projev neuspokojil. Sobotka prý mluvil dlouze, ale mnoho neřekl.

Podle Lanka by vláda měla přikročit od slov k činům – třeba ke změně legislativy, jako se to stalo i v jiných zemích.

„My jsme navrhli třeba novelu azylového zákona, aby bylo zcela jednoznačně řečeno, že žadatel o azyl, který se u nás dopustí trestného činu, tak aby to azylové řízení bylo zastaveno. Pokud se nepletu, tak vláda se k tomu staví poměrně negativně,“ poznamenal Lank v rozhovoru pro Český rozhlas.

Česká republika by podle něj měla být také připravená chránit svou národní hranici. „Protože je evidentní, že ochrana té vnější, schengenské hranice, dost fatálně selhává,“ dodal.

Postoj vlády hájil lidovecký poslanec Ondřej Benešík, předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti. Věří prý ministrovi vnitra a obrany, že v případě nouze má Česká republika kapacity na to, aby hranici zabezpečila.

„Ale samozřejmě naše momentální hranice je hranice schengenského prostoru. A pokud toto například v Řecku selhává, vítám názor a stanovisko premiéra, který říká, že bychom se měli posunout dál od Řecka,“ řekl Benešík.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme