Pražský Libeňský most by mohl být památkou, ministerstvo řeší nový podnět

Ministerstvo kultury na základě nového podnětu zahajuje řízení o prohlášení Libeňského mostu v Praze za památku. Do konečného rozhodnutí tak musí Praha s mostem nakládat tak, jako by už památkou byl. Spojení Holešovic a Libně chce vedení města opravit už roky, podle kritiků ale hrozí mostu demolice. Pražští zastupitelé budou o osudu mostu jednat příští týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libeňský most

Libeňský most | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Máme dvě špatná řešení. Zainvestovat do oblasti, u které nevíme, kolik bude stát, jak bude technologicky probíhat a kolik let nám most vydrží. Druhé špatné řešení je, že postavíme most jiný,“ říká náměstek pro dopravu Petr Dolínek z ČSSD.

Město se nakonec rozhodlo pro údajně méně špatnou variantu, tedy Libeňský most prakticky zbourat a postavit místo něho nový, širší. Takové řešení mu ostatně jako levnější, trvanlivější a rychlejší řešení doporučil i expertní posudek Českého vysokého učení technického.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražský Libeňský most by mohl být kulturní památkou. Podrobnosti zjišťovala Veronika Neprašová

S původním dílem architekta Pavla Janáka se ale odmítly rozloučit tisíce Pražanů, odborníků i laiků. Adam Scheinherr z iniciativy Libeňský most nebourat, nerozšiřovat se kvůli tomu obrátil právě na ministerstvo kultury.

„Ministerstvo už v minulosti shledalo, že most je unikátní technická památka, ale byly jim dodány podklady, že památka není opravitelná. Nyní jsem našel podklady od Technické správy komunikací, že most je opravitelný,“ tvrdí Scheinherr.

A ministerstvo kultury jeho argumenty považuje za relevantní, potvrzuje mluvčí Simona Cigánková. „Ministerstvo podnět shledalo důvodným a na jeho základě zahajuje řízení, ve kterém bude třeba opatřit ještě řadu dalších podkladů, včetně pořízení nezávislých posudků.“

Libeňský most | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Za prohlášení mostu památkou se přimlouvá i historik architektury Zdeněk Lukeš. „Je to dílo významného českého architekta Pavla Janáka, který byl například i architektem Pražského hradu po Plečnikovi. Jestliže jeho ostatní stavby, například další pražský most Hlávkův, památkou jsou, tak by mohl památkou i most Libeňský,“ míní.

Je to komplikace, přiznává vedení města

Do doby, než ministerstvo rozhodne, musí Praha s Libeňským mostem nakládat tak, jako kdyby to už kulturní památka byla. Vedení metropole nezastírá, že jde o značnou komplikaci. Na výstavbu nového mostu už je totiž vydáno územní rozhodnutí.

„Proto bych musel zmařit několikamilionovou investici tím, že bych nechal vypracovat novou projektovou dokumentaci na opravu mostu, a ve finále může být oprava mostu dražší než vybudování nového mostu. Nicméně já jako náměstek pro dopravu v Praze jsem připraven plně respektovat pohled památkářů a ministerstva kultury,“ slibuje Petr Dolínek.

Pokud se z Libeňského mostu skutečně stane kulturní památka, budou se Praha a Pražané muset smířit nejen s pravděpodobným omezením nebo úplným zastavením dopravy na něm, ale také znatelně vyšším konečným účtem. Podle předsedkyně klubu Za starou Prahu Kateřiny Bečkové, se to ale vyplatí.

„Především proto, že je to vynikající architektonická památka a že je to vlastně jeden ze souboru pražských mostů, které vytvářejí architektonický celek. Druhý důvod je, že most má v podstatě lokální význam. Spojuje dvě městské čtvrti a není důvod, aby byl vystavěn nově v dálničních parametrech,“ vysvětluje Bečková.

ČRo, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme