Londýn označil vraždu Litviněnka za 'státní zločin'. Žádá Rusko o vydání pachatelů

Britská policie žádá o vydání Dmitrije Kovtuna a Andreje Lugového, kteří podle výsledků vyšetřování otrávili na příkaz ruské FSB bývalého agenta Alexandra Litviněnka. Oba mají být postaveni před britský soud. Moskva dosud britské žádosti o vydání obou mužů odmítala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Lugovoj a Dmitrij Kovtun

Andrej Lugovoj a Dmitrij Kovtun | Zdroj: Reuters

„Závěr vyšetřování, že byl do vraždy pana Litviněnka pravděpodobně zapojen ruský stát, je hluboce znepokojivý. Šlo o jasné a nepřijatelné porušení hlavních zásad mezinárodního práva a civilizovaného chování,“ řekla britská ministryně vnitra Theresa Mayová, která v souvislosti s Litviněnkovou vraždou použila termín „státní zločin."

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakci Londýna na závěrečnou zprávu soudu o pozadí vraždy Alexandra Litviněnka, zprostředkoval zpravodaj Jiří Hošek

Londýnskou vraždu Alexandra Litviněnka v roce 2006 podle britského vyšetřování nejspíš nařídil šéf ruské tajné služby FSB a pravděpodobně posvětil i sám ruský prezident Vladimir Putin.

Britská ministryně vnitra dnes také oznámila, že vláda si předvolala ruského velvyslance, aby mu sdělila nelibost nad neochotou Moskvy spolupracovat na případu. Vláda už také zmrazila majetky obou podezřelých, Lugového i Kovtuna.

Londýn zvažuje i další kroky vůči Rusku. Britský kabinet ale podle tamních médií nechce vztahy s Moskvou zredukovat na naprosté minimum.

Vraždu agenta Litviněnka schválil podle britského soudce zřejmě prezident Putin

Číst článek

Vdova po Alexandru Litviněnkovi Marina žádá sankce pro ruské jednotlivce i instituce, které s případem jejího manžela mají co do činění. Vyslovila se například i pro zákazu vstupu Vladimíra Putina na britskou půdu. Tento postup podporují i opoziční liberální demokraté.

Mluví se také o vypovězení několika ruských diplomatů. K velmi tvrdým opatřením vyzývají labouristé, kteří si představují mimo jiné iniciativu, na konci které by bylo odebrání pořadatelství fotbalového mistrovství světa v roce 2018.

Rusko odmítá britskou zprávu o smrti Litviněnka jako zpolitizovanou

Číst článek

Ruské ministerstva zahraničí označilo britskou zprávu za zaujatou, zpolitizovanou a neprůhlednou. Výsledek šetření prý zhorší vztahy obou zemí.

Případ Litviněnko | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme