Alena Vitásková: Vybírali peníze na moji likvidaci

21. leden 2016

O Energetickém regulačním úřadu je v posledních týdnech hodně slyšet. Jaká je aktuální situace v ERÚ? Přijdou majitelé obnovitelných zdrojů o 42 miliard evropské dotace? Zdraží elektřina?

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková je přesvědčena, že existuje dlouhodobý politický zájem, aby skončila.

„Měla jsem rok policejní ochranu 24 hodin denně. Dokonce vznikl fond, ve kterém solárníci vybírali peníze na moji likvidaci. Mohlo v něm být až 300 miliónů korun,“ říká Vitásková.

Snaha vlády začlenit úřad pod služební zákon a posléze Vitáskovou odvolat, je podle ní v příkrém rozporu s unijními pravidly. Podle nich musí být regulátor nezávislý, aby mohl nastavovat ceny energií na trhu bez politického tlaku.

Jediný, kdo může Vitáskovou z funkce odvolat, je prezident. Ten ji opakovaně podpořil. „Mám od něj vyjádření, že zůstávám do konce svého funkčního období do srpna 2017.“

Vitásková je obžalována v soudním sporu v případu zneužití pravomoci v souvislosti s výstavbou dvou solárních elektráren v Chomutově. Policie také navrhla její obžalobu v souvislosti se jmenováním Renaty Vesecké.

Předsedkyně ERÚ se hájí tím, že se jedná o vykonstruované kauzy. „Boom fotovoltaiky byl v roce 2009 a 2010 a probíhal v téměř kriminálním prostředí. Výsledkem je, že já, která jsem nastoupila o půl roku později a začala jsem dělat částečně pořádek, jsem obžalovaná. A ti, kteří licence vydávali, jsou svědci.“

42 miliard v ohrožení

Česká televize ve středu informovala, že Evropská komise pravděpodobně neschválí podporu obnovitelným zdrojům energie pro Českou republiku ve výši 42 miliard korun.

Vitásková potvrzuje, že od Evropské komise přišla zpráva, že u zdrojů uvedených do provozu před rokem 2013 se nejedná o existující podporu, nýbrž o podporu novou.


K dotaci se přistupuje laxním způsobem, nevidím snahu získat těch 42 miliard. K získání peněz zbývá čas do 15. února.

Mají se lidi bát, že letos tyto peníze nedostanou? „Je to obrovský problém pro celé národní hospodářství a majitele obnovitelných zdrojů energie,“ přiznává Vitásková.

„Mám plán, jak z tohoto problému alespoň vydělit malé majitele zdrojů – 25 tisíc majitelů domů, kteří mají na střechách solární panely,“ slibuje Vitásková.

A kdo za to může? Vitásková je přesvědčena, že odpovědnost nese šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj.

„Pan Rafaj sdělil v prosinci loňského roku vládě, že se jedná o existující podporu. Musel dobře vědět, že je to zavádějící a nepravdivá informace,“ tvrdí Vitásková.

Nepřipustím zdražení elektřiny pro maloodběratele

Zákazníky čeká malá revoluce v platbách za elektřinu. Velká část faktury by neměla záviset na tom, kolik kdo spotřebuje elektřiny, ale jak velký má jistič. Hnutí DUHA už varovalo, že pro domácnosti s nízkou spotřebou i pro malé a střední podnikatele elektřina výrazně zdraží.

„Nepřipustím, aby malým odběratelům stouply ceny elektřiny,“ razantně slibuje Vitásková. Zahájila jsem největší konzultační proces, který se rovná téměř referendu.

Pokud ERÚ narazí na závažné nedostatky, tarify změní a celý proces posune až na rok 2018.

„Jsme zemí zahrádkářů a chatařů. Nedovolím, aby trávili jinak svůj volný čas jen proto, že nejsou schopni zaplatit jistič a nařezat si dřevo,“ ujišťuje Vitásková.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

Svůj názor můžete vyjádřit i na Facebooku Český rozhlas Plus

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.