Rychlejší reformy, nebo užší vazby na Čínu? Ve Vietnamu vrcholí boj o moc

Ve Vietnamu byl dnes slavnostně zahájen sjezd vládnoucí komunistické strany. Rozhodne se na něm, jestli se u moci udrží konzervativci mající užší vazby na Čínu, nebo se do čela prosadí pokrokové křídlo usilující o rychlejší reformy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na sjezdu vládnoucí Komunistické strany Vietnamu se v boji o moc střetnou konzervativci a moderní reformisté

Na sjezdu vládnoucí Komunistické strany Vietnamu se v boji o moc střetnou konzervativci a moderní reformisté | Zdroj: Reuters

Na jedné straně stojí premiér Nguyen Tan Dun, za jehož vlády Vietnam pociťuje rychlý ekonomický rozvoj – loni konkrétně o 6,7 procenta.

Proti němu vystupuje generální tajemník Komunistické strany Vietnamu Nguyen Phu Trong. Jde o 71letého zkušeného aparátčíka, který se rozhodně nechystá do důchodu. Ještě před začátkem sjezdu se na svou stranu snažil získat většinu a je možné, že se mu to podařilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na sjezdu Komunistické strany Vietnamu se o nejvyšší pozice střetnou konzervativci s pokrokovým křídlem

O tom, že v zákulisí probíhal ostrý souboj obou křídel, svědčí i několikrát odložený začátek sjezdu, což je neobvyklé. Delegáti na sjezdu pak většinou jen oficiálně potvrdí to, co si nejmocnější politici dohodli předem.

Sjezd trvá do 28. ledna, jasno by ale mohlo být už o víkendu. Nové vedení Vietnamu bude mít za úkol především další rozvoj země. Vietnam dnes sice patří k nejrychleji rostoucím asijským ekonomikám, i proto ale potřebuje nutné reformy.

Současný premiér Nguyen Tan Dun je zejména pro byznysmeny zárukou, že bude reformní proces rychleji pokračovat a že se podaří přitáhnout další investory. Už v roce 2015 dosáhly zahraniční investice téměř 15 miliard dolarů, v zemi se mimo jiné uplatňují i české firmy.

Na sjezdu vládnoucí Komunistické strany Vietnamu se v boji o moc střetnou konzervativci a moderní reformisté | Foto: Reuters

Nové vedení však bude muset řešit spory s Čínou, tedy se svým mocným sousedem, který si nárokuje téměř celé Jihočínské moře včetně ostrovů a oblastí patřících podle Hanoje zase Vietnamu.

Krátce před začátkem sjezdu se ve sporných vodách objevila čínská ropná plošina, což okamžitě vyvolalo různé spekulace.

Když se něco podobného stalo před dvěma lety, propukly ve Vietnamu mohutné protičínské protesty, které se neobešly bez obětí na životech. Bezpečnostní jednotky nějakou dobu vůbec nezasáhly.

Premiér Nguyen Tan Dun za to tehdy ostře kritizoval Peking, takže nejnovější provokace může být i vyjádřením podpory konzervativcům ve vietnamské komunistické straně, kteří udržují užší vazby na Čínu.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme