Česko zřejmě čeká nejmrazivější noc. O víkendu už teploty zamíří vzhůru

Česká republika má před sebou další hodně mrazivou noc, teploty se mohou na některých místech dostat i pod minus 20 stupňů Celsia. O víkendu by se ale mělo začít oteplovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Krušných horách napadl první letošní sníh

Na Krušných horách napadl první letošní sníh | Foto: Zuzana Zejdová | Zdroj: Český rozhlas

Před silným mrazem v noci na pátek varovali meteorologové. Výstraha se týká většiny území republiky, kromě jižní Moravy a Zlínského kraje.

„Vypadá to, že teploty v noci budou opravdu zatím nejnižší, co jsme měli tuto zimu. Měly by se pohybovat od -12 do -17 stupňů, v horských údolích i pod -20 stupňů Celsia,“ řekl Českému rozhlasu Pavel Šimandl z ČHMÚ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko čeká další mrazivá noc, o víkendu se ale oteplí. Rozhovor s meteorologem Pavlem Šimandlem

„Pouze při nízké oblačnosti nebo v místech bez sněhové pokrývky, což je zejména na jižní Moravě, budou teploty kolem -10 stupňů,“ doplnil.

I zítra nás čeká celodenní mráz, teploty se přes den budou pohybovat od -7 do -3 stupňů. Obloha bude jasná až polojasná, ojediněle se ale udrží nízká oblačnost. Ráno a dopoledne se místy vyskytnou mrznoucí mlhy.

Sobota přinese vydatné sněžení

O víkendu se ale podle meteorologů bude počasí poměrně výrazně měnit. V noci na sobotu začne od západu přibývat oblačnost a přidá se sněžení. To může být během soboty i poměrně vydatné.

„Mohlo by připadnout 5 až 15 centimetrů, na horách možná až 20 centimetrů sněhu. Ale odpoledne a večer se bude v Čechách sněžení místy měnit – v polohách pod 400 metrů – na srážky smíšené, případně mrznoucí s tvorbou ledovky,“ popisuje Pavel Šimandl.

První polovina noci na sobotu bude podle něj ještě dost mrazivá, teploty klesnou na -10 až -15 stupňů Celsia. V průběhu noci se ale začne od západu oteplovat. Nejvyšší denní teploty pak v sobotu vystoupí na -5 až -1 stupeň, v Čechách, zejména v západních části, ale mohou vystoupit až na +3 stupně.

„V průběhu soboty bude od vyšších poloh foukat čerstvý západní až severozápadní vítr, takže zejména na Šumavě a Vysočině se mohou vytvářet sněhové jazyky a řidiči tam mohou mít problémy,“ upozorňuje meteorolog.

Se sněžením musíme místy počítat i v neděli, na severovýchodě bude přitom četnější. V polohách pod 1000 metrů, na Moravě a ve Slezsku pod 500 metrů, ale bude sněžení postupně přecházet v déšť nebo i mrznoucí déšť, při kterém se bude tvořit ledovka.

Teploty v noci na neděli se budou pohybovat kolem nuly, na východě klesnou až k -6 stupňům. Nejvyšší denní teploty pak budou mezi nulou a +4 stupni Celsia.

ČRo, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme