Spor o přechod šéfky ERÚ pod služební zákon možná skončí u soudu

Spor o podepsání služebního slibu šéfky Energetického regulačního ústavu (ERÚ) možná půjde k soudu. Prezident Miloš Zeman dnes prohlásil, že nevylučuje podnět k Ústavnímu soudu, pokud bude Alena Vitásková dostávat pokyny od vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alena Vitásková

Alena Vitásková | Foto: Jan Bartoněk | Zdroj: Český rozhlas

Vitásková odmítá složit služební slib, protože se obává o nezávislost úřadu, který by tím nově spadal pod řízení vlády. Ta hodlá Vitáskovou postavit mimo službu kvůli podezření ze zneužití pravomocí.

Obvinění Vitásková odmítá. Tvrdí, že podléhá energetickému zákonu, podle kterého ji může odvolat pouze prezident. A Miloš Zeman za ní zatím stojí.

„V tomto směru je zásadní, že směrnice Evropské unie zakazuje, aby pracovníci jakéhokoliv regulačního úřadu přijímali pokyny od vlády,“ potvrdil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle náměstka ministra vnitra pro státní službu Josefa Postráneckého ale vláda může Vitáskovou postavit mimo službu, aniž by složila služební slib.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme