Pirátů silnic loni mírně ubylo. Ujíždějící řidiči by mohli nově přijít o řidičáky

Místo aby na pokyn zastavili, řidiči se snaží kontrole ujet. Hlídky řeší ročně stovky takových případů. Teď to ale vypadá, že se situace zlepšuje. Policie dokoupila speciální zastavovací pásy. A podle statistik ujíždějících řidičů loni mírně ubylo. Zatímco v roce 2014 se snažili hlídkám uprchnout více než třistakrát, loni policie pronásledovala kolem 260 vozů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní hlídka v nenápadné Octavii se supermoderním radarem

Policejní hlídka v nenápadné Octavii se supermoderním radarem | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Zběsilá jízda Prahou a mnohakilometrová honička po dálnici pod vlivem drog. Z toho se teď u soudu zpovídá devětadvacetiletý Pavel Hamberger, kterého zastavila až policejní střelba před plzeňskou nemocnicí.

Začátkem ledna pak pražské hlídky pronásledovaly hned čtyři ujíždějící řidiče. Policie takových případů eviduje každoročně několik set. Teď má ale naději, že by jich mohlo ubývat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pirátů silnic, kteří ujížděli policii, loni mírně ubylo. Hlídkám se osvědčily i zastavovací pásy. Více v reportáži Evelyny Kulíškové

„V roce 2015 jsme řešili 260 případů řidičů, kteří nezastavili na výzvu policie a pokusili se ujíždět. Ve srovnání s předloňským rokem je tam mírný pokles. V roce 2014 jsme těchto případů řešili více než 300," potvrdil mluvčí Policejního prezidia Jozef Bocán.

Podle Michala Hodbodě z ředitelství dopravní policie si řidiči více uvědomují, že mají při honičkách s policií jen malou šanci ujet: „My se snažíme medializovat, když naše hlídky pronásledují řidiče, kteří na výzvu nezastaví. Ve většině případů jsme úspěšní."

Policie také nakoupila kvůli pirátům silnic 480 zastavovacích pásů. Loni je použila jednašedesátkrát.

Zastavovací pásy, kterými policie přinutí zastavit ujízdějící řidiče | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

„Nedá se to používat ve všech případech. Záleží konkrétně na lokalitě. To znamená, jestli je tam velký provoz, jestli to není v zatáčce, aby například v důsledku toho nedošlo k nějakým nepředvídatelným okolnostem - například k nehodě."

S tím souhlasí i předseda sněmovního podvýboru pro policii Zdeněk Ondráček z KSČM:

„Je důležité, že se policie po dlouhé době naučila zastavovací pásy jako jeden z donucovacích prostředků používat. Pokud nedojde ke zranění osoby, tak si myslím, že se investice asi vyplatila."

Pomoct by mohla i změna legislativy. Na prezidentský podpis už čeká novela silničního zákona, ve které ujíždějícím řidičům hrozí přísnější sankce, třeba automatická ztráta řidičského průkazu.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme