Kabinky lanovky v Kitzbühelu nesou jména vítězů. Může jím být i Krýzl

Alpskou kombinací začne před polednem 76. ročník slavného Hahnenkammu. Tedy závodů, při kterých se bojuje nejen o body do Světového poháru, tučné prémie a prestiž. Vítězové z Kitzbühelu se navždy zapíšou do lyžařských dějin, což v tomto případě platí doslova. Ti, kteří závodí i letos, se cestou na start mohou svézt v kabince lanovky se svým jménem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohumír Zeman zvítězil v Kitzbühelu před 35 lety, jeho jméno nese i kabinka č. 35

Bohumír Zeman zvítězil v Kitzbühelu před 35 lety, jeho jméno nese i kabinka č. 35 | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Většina z nich je totiž pojmenována po vítězích závodu Světového poháru v Kitzbühelu.

Na červených kabinkách jsou tak jména současných hvězd, jako je třeba Ivica Kostelić nebo Dominik Paris, ale jsou tu také jména osobností lyžařské historie, jako je Alberto Tomba, Ingemar Stenmark a kabinka číslo 35 nese jméno Bohumíra Zemana, který vyhrál kombinační závod v Kitzbühelu právě před 35 lety.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kabinka lanovky, kterou jezdí závodníci na start závodů v Kitzbühelu, se tradičně jmenuje po vítězích. Natáčel Jan Kaliba

Jemu se v Kitzbühelu jako jediný z Čechů dokázal přiblížit Ondřej Bank, jenže kvůli táhlému zranění přerušil sezonu, a tak své loňské umístění na stupních vítězů letos nevylepší.

„Zážitek z loňského vyhlášení a třetího místa v kombinaci byl samozřejmě velký, takže to byla motivace, proč jsem do toho šel,“ lituje 35letý lyžař.

Jeho bratr Tomáš cítí, že hledání motivace k dalšímu comebacku bude pro Ondřeje Banka hodně těžké a coby reprezentační kouč hledá, kdo potáhne české lyžování, až Bankova éra opravdu skončí.

„Kryštof Krýzl ještě nějaký ten rok výsledky vozit bude. Potenciál i výkonnost na to má, musí jenom prolomit tu jeho komplikovanou hlavu,“ říká Tomáš Bank.

Právě Krýzl bude dnes v Kitzbühelu jediným Čechem na startu alpské kombinace a některé kabinky zdejší lanovky jsou stále nepopsané. „Budu spokojen asi i s jinými výsledky, ale člověk musí chtít vyhrávat. Někdy by to bylo pěkné,“ přiznává.

Jan Kaliba, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme