Střední školy v Moravskoslezském kraji omezují kvůli krizi OKD výuku hornických oborů

Problémy těžařské společnosti OKD zasáhly i některé školy v Moravskoslezském kraji. Například karvinská Střední škola techniky a služeb už zrušila nabídku hornických oborů pro budoucí studenty. Teprve před pár lety přitom obnovila výchovu další generace havířů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci v dolech OKD

Horníci v dolech OKD | Foto: OKD, a. s.

„Otec je důlní zámečník na dole Československé armády,“ říká patnáctiletý Daniel, který by chtěl studovat některý z hornických oborů. Už teď má díky tátovi představu, co by ho na šachtě čekalo. „Chci tam pracovat, třeba s kombajnem, v čelbě nebo vrtat.“

Školy v Moravskoslezském kraji ale nabídku oborů pro důlní provozy stahují. Horničtí učni i maturanti tak stejně jako zaměstnanci šachet řeší, co s nimi bude.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problémy těžařské společnosti OKD zasáhly i některé školy v Moravskoslezském kraji. V Karviné natáčel Stanislav Janalík

„Chtěl jsem mít po škole už jistou práci. Když to padne, tak se dám na svářeče,“ říká například student karvinské Střední školy techniky a služeb Adam Mučka.

O osud svých studentů se ale nebojí dlouholetý havíř a dnes učitel Josef Němec. „Říkám všem, aby se učili jazyky. Svět je otevřený. Kanada, Austrálie jsou velmoci v těžbě uhlí, stačí umět anglicky a práce bude,“ říká.

Na karvinské Střední škole techniky a služeb zůstává pod stipendijní smlouvou OKD zhruba dvacítka studentů. Zatím dostávají za dobré známky peníze a mají praxi přímo v důlních provozech. I to se ale může už brzy změnit.

„Smlouva je postavená tak, že společnost žáka může zaměstnat, ale nemusí. Ale ta finanční podpora je. Očekávám však, že bude brzy nějaké jednání, kde se dostaneme asi na další nějaké omezení,“ naznačuje ředitelka školy Iva Sandriová.

To jestli najdou její studenti uplatnění v důlních provozech, nebo si budou hledat práci jinde, si zatím netroufají odhadovat ani zástupci OKD.

„Připravuje se nejen restrukturalizační plán, ale i dlouhodobá koncepce. Takže v tuto chvíli říct, zda místo dostanou, nebo nedostanou, by bylo neseriózní,“ potvrzuje mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Pod stipendijní smlouvou má na škole společnost zhruba dvacítku studentů.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme