Obávám se, že Brexit může nastat, říká v rozhovoru pro ČRo exministr MacShane

Britský premiér David Cameron dnes bude v Praze jednat o seznamu požadavků ohledně změny britského členství v Evropské unii. Spojené království čeká s velkou pravděpodobností ještě letos referendum o setrvání v EU. Cameron doufá, že se mu podaří přesvědčit unijní partnery, aby mu ve čtyřech základních bodech vyšli vstříc. Někdejší ministr pro evropské záležitosti a poslanec Denis MacShane považuje možnost britského odchodu z EU za zcela reálnou a myslí si, že by unijní lídři měli Davidu Cameronovi vyjít vstříc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Most Tower Bridge, Londýn, řeka Temže

Most Tower Bridge, Londýn, řeka Temže | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

„V britském establishmentu nebo mezi britskou elitou panuje značné sebeuspokojení, že se Brexit prostě nemůže stát. Já se ale obávám, že k tomu dojít může. Když se podíváte na všechna evropská referenda, kde se na hlasovacím lístku objevilo slovo Evropa, tak lidé mnohokrát řekli: 'Děkujeme, nechceme…' Ať už šlo o Evropskou ústavu, Lisabonskou smlouvu, nebo vstup Švédska do eurozóny,“ říká Denis MacShane v rozhovoru se zpravodajem Českého rozhlasu v Londýně.

„Jistě, tohle je jiný typ plebiscitu o setrvání v Evropské unii. Ale bude to pro voliče příležitost dát pohlavek jak premiérovi, tak právě té londýnské elitě. Bude to šance říct Bruselu, že ho Britové nemají rádi a že jim leží na srdci otázka přistěhovalectví. V referendu je prostě vždycky spíš prvek někoho vytrestat než ukázat pozitivní a racionální přístup k otázce, která se řeší.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s bývalým britským ministrem pro evropské záležitosti Denisem MacShanem

Denis MacShane je bývalým poslancem za Labour Party a exministrem pro evropské záležitosti. Je autorem knihy o tom, jak Británie může opustit Evropskou unii, ač si přeje pravý opak.

Konání referenda je podle něj souběhem několika faktorů a okolností: mocenského boje uvnitř Konzervativní strany, přirozeného vývoje v zemi se zvláštním ohledem na ne zcela zvládnutou imigraci a tradičního, leč nikoli nevyhnutelného euroskepticismu. Ten podle labouristického exministra zdatně živí ostrovní média.

„Dá se říct, že britský euroskepticimus coby velký národní politický projekt odstartoval odchod Margaret Thatcherové z Dolní sněmovny v roce 1990. Vlastně 25 let jsme tu svědky každodenní propagandistické masáže proti Bruselu a proti Evropě. Můžou tenhle dlouhotrvající trend změnit dva zásadní články ve Financial Times? Jistě, jsou to báječné noviny, ale britští voliči čtou plátky, které vlastní jeden pán, co ani neplatí v Británii daně, a jejich články jsou patologicky protievropské. Od té doby, co byl David Cameron zvolen na další funkční období, se tón novin, jako je Daily Mail, nezměnil ani o píď,“ tvrdí MacShane.

'Dejte Cameronovi vše, co žádá'

Z průzkumů vyplývá, že se asi 30 procent Britů chystá podpořit setrvání v EU, ať se děje co se děje. Zhruba stejný počet voličů si přeje odchod z Evropské unie, i kdyby David Cameron dohodl s evropskými lídry sebelepší podmínky britského členství. Denis MacShane je přesvědčen o tom, že ministerský předseda bude na domácí půdě potřebovat hmatatelný a silný výsledek svých vyjednávání.

„Premiér udělal kariéru v public relations, což pro politika není ta nejhorší možná výbava. Všem svým evropským přátelům na politické levici ale důrazně říkám: 'Dejte panu Cameronovi vše, co žádá!' Pro celou Evropu je naprosto zásadní, aby k Brexitu nedošlo. Marine Le Penová spustí po případném britském odchodu obrovskou kampaň a bude žádat to samé. Vladimir Putin se mne ruce při představě Británie mimo Evropskou unii. Je třeba přiznat, že David Cameron původní britské požadavky opravdu výrazně zredukoval. Dejte mu zhruba to, co chce, a pak bude na něm, aby coby zkušený 'píárista' vyrobil líbivý balíček, který přesvědčí hlavně jeho vlastní stranu, že dosáhl opravdu velké změny britského členství.“

Bývalý ministr pro evropské záležitosti a poslanec Denis MacShane | Foto: Jiří Hošek

Ohledně načasování unijního referenda se labouristický exministr podobně jako ostatní kloní k názoru, že čím pozdější hlasování, tím větší šance pro Brexit. David Cameron povolil členům svého kabinetu odklonit se beztrestně od vládní linie - přeloženo podporovat v kampani otevřeně odchod z EU - ovšem až poté, co dosáhne dohody s unijními lídry. Podle MacShanea neměl ministerský předseda moc na výběr.

„Cameron je člověk, který radši nějakou loď následuje, než aby sám kormidloval. Nemá tu absolutní kontrolu nad vlastní stranou, jako měla Margaret Thatcherová nebo Tony Blair v případě labouristů. Premiér se bojí reakce svojí vlastní strany. Jeho rozhodnutí každopádně lituji, protože to znamená otevřenou válku uvnitř Konzervativní strany. Bude to znamenat, že ministři s veškerou autoritou svého úřadu budou odpoledne ve Sněmovně oznamovat důležité bezpečnostní a zdravotnické reformy a večer budou na BBC v hlavním vysílacím čase brojit proti EU. Zatím tuhle roli plnil pořád dokola předseda UKIPu Nigel Farage. Hodně to souvisí i s tím, že David Cameron oznámil, že se ve volbách v roce 2020 už nebude ucházet o premiérský úřad,“ říká dále britský exministr.

'Brexit by znamenal chaos a zmatek'

Dynamika stále ještě neoficiální části kampaně před referendem je zatím jednoznačně na straně zastánců odchodu z Evropské unie. Hnutí Vote Leave a Leave.EU jsou vidět a slyšet víc než kampaň Britain Stronger in Europe. Zatím chybí jasný vůdce a tím se podle Denise MacShanea musí logicky stát premiér Cameron. Ten chce oficiálně svůj postoj odvinout až od výsledku dohody se zbytkem Evropské unie.

„Nemyslím si, že David Cameron chce vstoupit do historie coby premiér, který izoloval Británii od zbytku Evropy. To by ho nejspíš dostalo do stejné škatulky s Nevillem Chamberlainem, který před druhou světovou válkou vůbec nepochopil, co se děje v Evropě. Jistě, Cameron není Chamberlain, ale i on potřebuje přiletět z nějaké evropské metropole, vystoupit z letadla a teatrálně zamávat nějakým lejstrem se slovy: Podívejte, čeho jsem dosáhl.“

Většina britských komentátorů, analytiků a expertů zabývajících se průzkumy veřejného mínění tvrdí, že Británie zůstane součástí Evropské unie. K tomu ale Denis MacShane jízlivě poznamenává, že to jsou titíž lidé, kteří loni tvrdili, že David Cameron a jeho konzervativci nemají absolutně žádnou šanci sestavit jednobarevnou většinovou vládu. Podle někdejšího labouristického ministra a poslance je možná načase připomenout ostrovní veřejnosti pravděpodobný scénář vývoje po odchodu z EU.

„Zemi by to uvrhlo v chaos a zmatek. Z Cameronova pohledu by to obrovsky poškodilo Konzervativní stranu. Dokonce by to možná přivedlo znovu k životu labouristy. Washington, Peking i Tokio by tím vývojem byly naprosto konsternovány. Máme tu Severní Koreu odpalující vodíkovou bombu, obrovský problém s Islámským státem, máme tu Čínu, která se snaží ovládnout celý pacifický prostor. Velká Británie coby stálý člen Rady bezpečnosti OSN vycouvá ze svého partnerství z Evropskou unií?! Pořád věřím, že si tohle všechno David Cameron uvědomuje a že se včas zachová jako dítě z Andersenovy pohádky Císařovy nové šaty a zastáncům Brexitu včas řekne: Sorry, hoši, ale jste nazí…“ uzavírá Denis MacShane.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme