Sólisté baletu Divadla F. X. Šaldy v Liberci uspořádali školu tance pro veřejnost

22. leden 2016

Čím dál víc lidí se v poslední době chce věnovat tanci. Přispěly k tomu i televizní soutěže. Plné jsou taneční kurzy a velký zájem byl i o novinku, se kterou přišli tanečníci z libereckého Divadla F. X. Šaldy. Uspořádali dvoudenní školu tance, kde byli lektory sólisté tamního baletu.

Lektorka Šárka Brodačová přivítala 15 účastnic školy tance, Budou se učit neoklasiku, jazz dance a contemporary dance.

„Je to tanec současný, vychází ale z klasické taneční techniky. Poskytuje prostor, že můžeme dělat cokoliv se svým tělem, a je to styl ,který dává možnosti plasticity pohybu. Vytváříme i dějovou linku, která vytváří podtext - dramatický nebo lyrický,“ dodává Šárka.

Na zemi se tady rozcvičuje Alenka, kterou právě moderní tanec do kurzu přilákal. „Mně se líbí, jak lidé tancují podle pocitu, ten balet mi připadá hodně jako dril.“

Taneční workshop

Daniela Pešková chce vyzkoušet všechno, přece jenom má ale k jednomu tanečnímu stylu blíž. „Mám ráda jazz dance, jsem po mateřské, přišla jsem se sem odreagovat a do takového kurzu jsem přišla poprvé. Doufám, že se něco naučím i z toho baletu, ale ten jsem nikdy nedělala.“

Prý to nevadí, ujišťuje budoucí tanečnice sólista libereckého baletu Alexej Yurakov. „Všechny je naučím, je to přizpůsobené pro úplné amatéry.“

Následuje první neoklasický tanec, docela rychlý a náročný na sladěný pohybu rukou a nohou. Dívky připomínají labutě, které se právě chystají odletět k Labutímu jezeru. Neoklasiku pak vystřídá modernější jazz dance.

„To je energičtější tanec, využívá ostřejší prvky, je to hodně výrazový tanec, používaný do muzikálových projekcí, vysvětluje Šárka Brodačová.

Tam se sice účastnice školy tance zatím nechystají, nicméně, protože se řada z nich chce přihlásit i na jarní kurz, kdo ví. Třeba tanci propadnou a budou se chtít uplatnit i profesionálně.

Spustit audio