Poslanci přerušili jednání o EET. Sněmovna by mohla rozhodnout v únoru

Poslanci ani dnes nerozhodli o zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Na závěrečné hlasování by mohlo dojít v únoru. Koalice tak chce dát prostor opozici pro vyjádření jejího názoru. Dobu na vystoupení ale omezila na dvakrát deset minut.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš, Poslanecká sněmovna

Andrej Babiš, Poslanecká sněmovna | Foto: Filip Jandourek

Pravicová opozice tvrdí, že zavedení elektronické evidence tržeb jen zbytečně zatíží podnikatele, ty menší prý může dokonce zlikvidovat. Varuje také před možným zneužitím dat.

Vláda si ale od opatření slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš odmítá i kritiku, že na posílání dat z evidence tržeb nebude stačit v odlehlejších místech republiky rozsah internetové sítě.

„Data ze všech účtenek, od všech firem a podnikatelů za jeden den, včetně hypermarketů a obchodních center, odpovídají velikosti přibližně 15 filmům v Blu-ray kvalitě. Data z účtenky jsou tak malá, že obchod s pěti pokladnami bude mít na internet menší nároky než při čtení internetových novin,“ popsal Babiš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci přerušili jednání o EET. Sněmovna by mohla rozhodnout v únoru. Téma pro Janu Čermákovou, názor připojil komentátor ČRo Petr Nováček

Ministr financí navíc odhaduje, že evidence by ročně přinesla do rozpočtu 18 miliard korun:

„Kdybychom 18 miliard proměnili, aby to lidé pochopili, tak by to znamenalo 630 korun navýšení starobního důchodu měsíčně, 7560 korun ročně. Je to 300 obrněných transportérů, 54 tanků a 60 kilometrů dálnic. To je ta suma peněz, kterou můžeme získat pro všechny.“

Vládní strany se rozhodly dát prostor na vystoupení všem poslancům, kteří se do diskuse přihlásili. Ráno jich bylo 30. Místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová z hnutí ANO proto navrhla omezit čas a počet vystoupení na dvakrát deset minut pro každého poslance.

„Dovolte, abych navrhla v souladu s paragrafem 59, odstavec 1 a 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, aby se sněmovna usnesla, že k projednávaným bodům 1 a 2 byla omezena řečnická doba na 10 minut a také, že k téže věci může poslanec vystoupit nejvýše dvakrát. Děkuji,“ řekla Jermanová.

Jaroslav Faltýnek, ANO | Foto: Filip Jandourek

Podpořili ji koaliční poslanci a návrh prošel. Šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek se domnívá, že za 20 minut je člověk schopen jasně zformulovat, co chce říct.

„Navrhl jsem, abychom dnes jednali i po 14. hodině, abychom umožnili diskutovat všem přihlášeným poslancům. Bohužel, opozice to opět vetovala, takže evidentně nechce diskutovat. Proto jsme, aby se dostalo na všechny, omezili v souladu s jednacím řádem sněmovny vystoupení jednotlivých přihlášených poslanců na dvakrát deset minut,“ dodal Faltýnek.

Rozhodnout by se mohlo v únoru

Proti takovému kroku se pravicová opozice bránit nemohla, vysvětluje místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

„Je to určitá taktika ze strany vládní koalice. My tomu rozumíme, podle jednacího řádu na to mají právo. Trošku se podivuji nad tím, proč s tím přišli vlastně až teď. Ukazuje to na určitou neschopnost vládní koalice. Na druhou stranu tady pořád vidím ten trvalý souboj o to vysvětlit si, co vlastně obstrukce znamenají.“

Opozice k tomuto omezení sáhla až nyní, protože se zřejmě obává, aby zákon neskončil u Ústavního soudu, domnívá se komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček.

Poslanecká sněmovna 20.1.2015 | Foto: Filip Jandourek

„Šušká se, že jakmile by došlo k nějaké hlubší procedurální závadě, tak věc skončí u Ústavního soudu. Tam by takové přešlapy mohly znamenat, že by zákon nemohl být uveden v platnost,“ poznamenal Nováček.

Zavedením elektronické evidence tržeb se bude sněmovna znovu zabývat příští pátek. Rozhodnout by se pak mohlo v únoru. Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury chce vládní koalice vše odložit kvůli krajským a senátním volbám.

„Oni tomu projektu evidentně nevěří, proto si vytvářejí falešné alibi, že nám chtějí dát ještě týden navíc. Přitom, kdyby řekli - necháme vás mluvit, nepoužijeme metodu ukončení diskuse, tak bych to považoval za správný postup. Takhle si to načasovali jen tak, aby ten projekt mohli spustit až po krajských volbách,“ naznačil.

Ministr financí Babiš ale považuje takovou myšlenku za nesmyslnou spekulaci.

Elektronická evidence tržeb (EET) | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková, Věra Pfeifferová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme