Obce a kraje mohou žádat o dotace na podporu ekologické veřejné dopravy

Více než jednu a čtvrt miliardy korun dá ministerstvo pro místní rozvoj na podporu ekologické veřejné dopravy. Kraje a obce tak budou moci požádat o peníze třeba na tramvaje, trolejbusy nebo autobusy, které jezdí na stlačený zemní plyn. Zastupitelstva mají na podání žádosti čas od příštího pátku až do 29. července.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové krumlovké autobusy na zemní plyn

Nové krumlovké autobusy na zemní plyn | Foto: Pavlína Fendeková

Na jeden projekt je možné získat minimálně pět a maximálně 200 milionů korun.

Podmínkou také je, že podpořené projekty musejí být dokončeny nejpozději do konce října 2018.

„Je to skvělá podpora. Je to první faktická podpora poté, kdy byl odsouhlasen národní akční plán čistá mobilita. A myslím si, že to je významný signál pro ty, kteří uvažují o alternativních pohonech jako o způsobu, jak šetřit životní prostředí,“ pochvaluje si místopředseda Českého plynárenského svazu Jiří Šimek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obce a kraje mohou žádat o dotace na podporu ekologické veřejné dopravy

O podporu mohou požádat ty kraje a obce, které samy poskytují veřejné služby v přepravě cestujících, a také dopravci, kteří mají na veřejné služby smlouvu.

Ve veřejné dopravě jsou relativní novinkou autobusy na stlačený plyn. Jde o ekologický bezprašný dopravní prostředek, navíc s relativně levným provozem. Šimek si myslí, že při využití dotace se takových vozů může prodat hodně.

„V České republice jezdí téměř 20 tisíc autobusů, z toho více než polovina je starší přes deset let. Takže potenciál jsou určitě tisícovky nových autobusů, které se zde mohou pořídit. Za jednu miliardu se dají pořídit desítky autobusů s pohonem na CNG,“ přibližuje.

Takových autobusů loni jezdilo jen v městské hromadné dopravě nejméně 880, další mají k dispozici soukromí dopravci. Ze všech loni nově registrovaných autobusů jich čtvrtina byla právě na CNG.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme