Česko podle Sobotky udělá vše pro to, aby Británie zůstala v Evropské unii

Česká republika si přeje, aby Velká Británie zůstala součástí Evropské unie. Premiéra Davida Camerona o tom ujistil předseda české vlády Bohuslav Sobotka z ČSSD. Podle Camerona je ovšem nutné, aby se osmadvacítka reformovala. V Praze dnes proto jednal o britských požadavcích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron se setkal s českým předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou

Britský premiér David Cameron se setkal s českým předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou | Foto: Filip Jandourek

„Pozice české vlády je taková, že my jsme připraveni učinit maximum pro to, aby Velká Británie zůstala součástí Evropské unie, a jsme připraveni napomáhat dialogu, který je dnes veden mezi Velkou Británii a Evropskou unií o změnách, ke kterým by v Evropské unii mohlo dojít,“ prohlásil Sobotka.

Británie chce se zbytkem unie vyjednat mimo jiné omezení přistěhovalectví z ostatních evropských zemí a omezení sociálních dávek pro občany unijních států v Británii.

Česká vláda spolu s dalšími členskými státy tyto požadavky už dříve označily za diskriminační. Sobotka s Cameronem teď mluvili o možných alternativních řešeních.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko je podle Sobotky připravené jednat o změnách podmínek členství Británie v EU, nesmějí ale vést k diskriminaci ostatních členských zemí

V úvahu podle Sobotky přicházejí jen taková opatření, která nebudou žádnou zemi diskriminovat a nebudou omezovat volný pohyb pracovních sil.

„Uvítali bychom jako Česká republika takový postup a takovou změnu pravidel, která by fungovala univerzálně vůči kterémukoliv státu Evropské unie, pokud by se dostal do obtížné situace, například z hlediska silného migračního tlaku na jeho sociální systém,“ přiblížil.

Kromě takzvaného brexitu spolu předsedové obou vlád probírali i posílení hranic schengenského prostoru. „Shodli jsme se na potřebě silnější ochrany vnější schengenské hranice. Režim a dodržování pravidel na této hranici je jedním z klíčových opatření a je to jeden z klíčů k řešení současné migrační krize, kterou procházíme,“ dodal Sobotka.

Britský premiér David Cameron se setkal s českým předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou | Foto: Filip Jandourek

Cameron dnes také Sobotkovi přislíbil, že britská vláda Česku pomůže při řešení zablokovaného prodeje stíhaček L-159 do Iráku. Prodej celkem 15 strojů za čtyři miliardy korun Londýn blokuje kvůli tomu, že v letadlech je namontován britský radarový systém.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu britského premiéra Davida Camerona v Praze okomentovali europoslanci Jan Zahradil (ODS) a Olga Sehnalová (ČSSD)

Britové žádají jeho odstranění, aby nemohl padnout do rukou radikálů. Irák bez něj ale bitevníky koupit nechce.

„Dodávka letounů L-159 je vlastně jedním z českých příspěvků k tomu, abychom byli schopni porazit Islámský stát. Jsem velice rád a vítám, že pan premiér Cameron přislíbil pomoc britské vlády při vyřešení tohoto problému,“ sdělil Sobotka.

Podle Davida Camerona spojuje Británii a Česko snaha porazit Islámský stát i podpora irácké vládě. Všechno, co pomůže České republice v tomto úsilí, by tedy podle něj měla britská vláda podpořit.

S britským premiérem se sešel také prezident Miloš Zeman. Ujistil ho, že plně podporuje jeho snahy o reformy Evropské unie.

„Plně podporuji vaše návrhy reforem Evropské unie, hlavně co se týká principu subsidiarity. Ale musíte se připravit na velmi těžký a komplikovaný boj proti evropské byrokracii. Přeji vám, abyste uspěl,“ uvedl Zeman.

Cameron českou podporu oceňuje a se Zemanovým názorem souhlasí: „Británie a Česká republika jsou staří přátelé a spojenci. Velmi úzce spolupracujeme v Evropské unii i v Severoatlantické alianci a cením si vaší podpory ve snahách o unijní reformy. Souhlasím, že jejich prosazení bude náročné, rozhodně za ně ale stojí bojovat.“

David Cameron | Foto: Český rozhlas

ČRo, Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme