FBI nezíská data ze smartphonů. Apple i Google v nich mají nechat 'zadní vrátka'

Všechny prodávané chytré telefony musí jít odemknout nebo dešifrovat. Požadují to zákonodárci ve státech New York a Kalifornie. Přístup do telefonů chce mít kvůli boji proti terorismu především FBI. Výrobci operačních systémů ale argumenují ochranou soukromí jednotlivce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon, mobil (ilustrační foto)

Mobilní telefon, mobil (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Zákonodárci ve státu New York navrhují, aby šly dešifrovat nebo odemknout všechny chytré telefony prodávané od 1. ledna 2016. V Kalifornii pak podle návrhu zákona od ledna 2017.

Programátoři by tak museli v operačním systému úmyslně nechat ‚zadní vrátka‘ pro přístup k datům.

Operační systémy společností Apple a Google v nových telefonech nelze dešifrovat. Firmy se tak k datům uživatelů nedostanou ani na žádost bezpečnostních složek. Obsah se navíc v některých zařízeních začne šifrovat při prvním použití automaticky a tato funkce nejde vypnout.

„Při použití šifrování se data ukládají ve formě, kterou lze přečíst pouze při zadání správných identifikačních údajů. To může představovat další ochranu pro případ, že by vám zařízení někdo ukradl,“ píše se na stránkách značky Nexus, která patří pod společnost Google.

Pokuta v přepočtu až přes 62 tisíc korun

FBI a americké ministerstvo spravedlnosti už kvůli tomu obě firmy kritizovaly. Přístup do mobilních telefonů chce FBI především kvůli boji proti terorismu. Výrobci operačních systémů se ale obávají o zabezpečení dat, ke kterým by se snáze mohli dostat hackeři.

„Odmítáme přidat ‚zadní vrátka‘ do jakéhokoli našeho zařízení, protože to ohrožuje jejich vybudovanou ochranu. Nemůžeme nikomu odemknout vaše zařízení, protože klíč máte vy – vaše unikátní heslo. Zůstáváme věrní silnému šifrování, protože pouze vy byste měli znát data na svém zařízení a informace, které sdílíte s ostatními, by měly být chráněny,“ píše na svých stránkách společnost Apple.

Pokud začne zákon platit a společnosti ho nebudou respektovat, hrozí jim pokuta až 2,5 tisíce dolarů, tedy v přepočtu přes 62 tisíc korun.

Zákon musí v obou státech ještě projednat příslušný výbor, schválit sněmovna i senát a podepsat guvernér. Zákon navíc mohou firmy ještě napadnout u soudu. Podobná o zabezpečení mobilních zařízení se nyní vede také ve Velké Británii.

Marián Vojtek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme