Archeologové našli na Královéhradecku 2000 let starý stříbrný poklad

Amatérským archeologům na Královéhradecku se podařil unikátní nález. Na zoraném poli našli na podzim stříbrné mince vyražené před více než 2000 lety za římských císařů Julia Caesara a Augusta. Dostaly se k nám zřejmě v prvním století našeho letopočtu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mincovní expozice

Mincovní expozice | Foto: Archiv Vlašského dvora

„Při několika akcích se nám podařilo vyzvednout zhruba 102 nebo 103 mincí,“ upřesňuje archeolog Tomáš Bek.

Mince byly do země uloženy zřejmě v koženém nebo textilním váčku, který se ale nedochoval. Podle archeologů je jejich cena nevyčíslitelná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Archeologové našli na Královéhradecku 2000 let starý stříbrný poklad. Natáčel Jiří Fremuth

„Voják měl roční mzdu zhruba 150 denárů, takže těch 103 mincí představuje docela zajímavý obnos,“ upozorňuje archeolog Pavel Horník z Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Denáry na místě ukryl patrně některý z obyvatel germánské osady, která v místě nálezu bývala. Jedna stříbrná mince váží něco přes tři gramy a je velká jako padesátník.

„Člověk vidí tu nádheru, vidí ty krásné ražby. Zároveň se domýšlí, odkud mince jsou, jak sem doputovaly a shání ten nádherný příběh někoho, kdo mince uložil do země,“ přibližuje své dojmy z nálezu Bek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Archeologové našli na Královéhradecku 2000 let starý stříbrný poklad. Nález popsal archeolog Pavel Horník z Muzea východních Čech

Na Královéhradecku se také našly bronzové spony a další předměty z laténského a římského období. Stříbrný poklad teď zkoumají odborníci Muzea východních Čech v Hradci Králové.

„Jsme na začátku poměrně dlouhé cesty. Depot musí projít konzervací, následně se dostane k numizmatikovi, který provede jeho katalogizaci a mince určí. Následně po dlouhém procesu bude depot vystaven,“ popisuje Horník.

Jiří Fremuth, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme