Artisté ze Švédska uvedou v Praze světovou premiéru inscenace All Genius All Idiot

Až na dno svých fyzických sil dnes v Praze sáhnou artisté ze švédské Svalbard Company. V Jatkách78 uvedou světovou premiéru představení All Genius All Idiot. Mimo jiné prý chtějí ukázat, jak tenká může být hranice mezi tím, co je geniální a co hloupé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

akrobati na trampolínách a bubeníci v úvodu závěrečného ceremoniálu 41. MFF Karlovy Vary

akrobati na trampolínách a bubeníci v úvodu závěrečného ceremoniálu 41. MFF Karlovy Vary | Foto: Jan Rosenauer

Lidská zvířata, tak si říká čtveřice artistů, kteří ani ne před dvěma lety založili ve Stockholmu soubor Svalbard Company. Potkali se na cirkusové škole a už od první chvíle bylo jasné, že se vydají společnou uměleckou cestou. Jejich hlavní značkou je tvůrčí anarchie.

„Nechtěli jsme tvořit tak, jak nám ukazovali učitelé. Byli jsme zkrátka rebelové. Nelíbil se nám způsob komercializace cirkusového umění tak, jak nám bylo ve škole podáváno. Tehdy jsme to brali jako takoví mladí anarchisté,“ přiznává akrobat Ben Smith.

Přehrát

00:00 / 00:00

Artisté ze švédské Svalbard Company uvedou v Jatkách78 světovou premiéru představení All Genius All Idiot. O detaily se zajímala Veronika Štefanová

Čtyři artisté, každý z jiné země, budou ve své první celovečerní premiéře All Genius All Idiot ukazovat různé nálady i povahové rysy. Pomůžou si hudbou, tancem a akrobacií, třeba na laně nebo na čínské tyči. Některé extrémní pasáže budou působit, jako kdyby akrobaté ke svým tělům vůbec neměli respekt.

„Cirkusová technika nám neumožní podvádět, přetvařovat se, nebo něco skrývat. Na jevišti nás cirkus nutí, abychom byli sami sebou. A pokud už chceme zosobnit nějakou jinou postavu nebo charakter, musíme na tom hodně fyzicky i psychicky pracovat,“ vysvětluje akrobat.

Od All Genius All Idiot prý diváci nemají čekat příběh. Důležitá je atmosféra, která je má naprosto pohltit.

„V naší inscenaci v podstatě zkoumáme, jak tenká může být linie mezi naprostou hloupostí a genialitou. Stoj na hlavně může vypadat jako hloupost. Naučit se ho, ale zároveň trvá několik let a určitý jedinec je schopen tento fyzický úkon dovést k dokonalosti,“ dodává Ben Smith.

Svalbard Company vystoupí v Jatkách78 jenom dvakrát. Jedinou reprízu plánuje už na zítřejší večer.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme