Hromadící se vesmírné smetí může způsobit mezinárodní konflikt, tvrdí ruský vědec

Rostoucí množství vesmírného smetí na oběžné dráze by podle ruského vědce Vitalije Adushkina mohlo rozpoutat mezinárodní konflikt. Vědec to tvrdí ve svém článku pro odborný časopis Acta Astronautica. Případné zničení vojenského satelitu troskami by podle něj mohlo vypadat jako úmysl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Toto grafické zobrazení kosmického smetí vzniklo v roce 2013

Toto grafické zobrazení kosmického smetí vzniklo v roce 2013 | Foto: NASA's Goddard Space Flight Center/JSC

Takzvané vesmírné smetí je všechen odpad, který se od doby prvního vesmírného letu na oběžné dráze nashromáždil. To znamená trosky z družic, kusy raket, ale třeba i vybavení, které kosmonautům uletí při venkovních opravách Mezinárodní vesmírné stanice.

Kosmické agentury zatím evidují přibližně 23 tisíc částí větších než deset centimetrů. Těch menších jsou ale nejspíš miliardy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hromadící se vesmírné smetí může podle ruského vědce způsobit mezinárodní konflikt. Více redaktor Matěj Štýs

Aby se předmět udržel na oběžné dráze, musí překročit takzvanou první kosmickou rychlost, která se blíží 30 tisícům kilometrů za hodinu. Jaké nebezpečí z toho plyne, vysvětluje publicista a odborník na vesmír Pavel Toufar.

„To těleso pak má takovou rychlost, že neodletí z přitažlivosti Země, ale nezřítí se zpátky k Zemi. Takže vlastně ono létá kolem Země, jako kdyby kolem ní neustále padalo. A když dojde ke srážce i s malým tělískem, tak je to poměrně dost silná srážka.“

Může se tak stát, že některé z trosek poškodí třeba vojenský satelit. A právě to by mohlo vyvolat mezinárodní konflikt, jak upozorňuje ruský vědec Adushkin. Kromě vlastní poruchy existují totiž jen dvě možnosti zničení satelitu, a to právě srážka s jiným tělesem, nebo úmyslné zničení.

Raketami schopnými dosáhnout vesmíru disponují Spojené státy, Rusko i Čína, která před několika lety svůj vlastní satelit zničila, a výrazně tak znečistila troskami oběžnou dráhu.

Podle Pavla Toufara, jsou ale sledovací systémy velmocí na tak vysoké úrovní, že je vyprovokování konfliktu kvůli vesmírné srážce nepravděpodobné.

ČRo, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme