Mrazy končí, na přelomu ledna a února budou teploty výrazně nad nulou

Po velmi studeném týdnu se oteplí. Meteorologové v následujících čtyřech týdnech očekávají teploty přes den kolem plus pěti stupňů Celsia, v noci jen mírně pod nulou. Srážkově nadprůměrný by měl být konec ledna a týden po polovině února, uvedl dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v měsíčním výhledu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obleva, tání sněhu (ilustrační foto)

Obleva, tání sněhu (ilustrační foto) | Foto: Olga Štrejbarová

V končícím týdnu teploty v noci klesaly někde i pod minus 30 stupňů Celsia a noc na pátek byla dokonce nejstudenější v této zimě.

V sobotu pak republiku zasáhlo silné sněžení, které se během dne přesouvalo od západu na východ.

„Ještě ve večerních a nočních hodinách by to srážkové pásmo mělo provázet sněžení, ze kterého může vypadnout na Moravě a ve Slezsku až pět centimetrů nového sněhu,“ řekl Radiožurnálu Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mrazy v Česku končí, příští týden se výrazně oteplí. Aktuální situaci i další předpověď popsal meteorolog Josef Hanzlík

„Toto sněžení bude postupně ustávat a následující srážky, které očekáváme již zítra vpodvečer od západu, budou již vesměs kapalného stavu. To znamená déšť a s ním spojené nebezpečné meteorologické jevy - protože je povrch promrzlý, bude hrozit ledovka a náledí,“ upozornil meteorolog.

Konec ledna a začátek února pak bude podle dnes zveřejněného výhledu ČHMÚ velmi teplý. V následujícím týdnu vystoupí teploměry přes den v průměru k pěti stupňům, místy však může teplota dosáhnout až k osmi stupňům Celsia. V noci spadne jen mírně pod nulu.

„Teploty kolem dlouhodobého průměru budou mít následující dva týdny do 21. února," uvedl ČHMÚ na svém webu. Celkově by příští čtyři týdny měly být teplotně nadprůměrné.

Česko zasáhlo silné sněžení, problémy mají na některých úsecích hlavně kamiony

Číst článek

Srážek by v předpovědním období do 21. února mělo spadnout mírně nad průměrem, který je pro toto období 35 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 spadlo zatím nejméně srážek v roce 1954, kdy meteorologové naměřili jen deset milimetrů. Naopak nejvíce to bylo v roce 1977 s úhrnem přesahujícím 60 milimetrů.

Dlouhodobá průměrná teplota pro zbytek ledna a první dvě dekády února je minus 1,1 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1956, kdy průměr činil minus 10,5 stupně Celsia. V roce 2002 meteorologové zaznamenali zatím nejvyšší průměr pět stupňů nad nulou.

ČTK, ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme