Severovýchod USA ochromila sněhová bouře. Vyžádala si už 19 obětí

Severovýchodní pobřeží Spojených států ochromuje husté sněžení. Počasí komplikuje silniční i leteckou dopravu, důsledkům čelí na 85 milionů Američanů. Rekordní množství sněhu napadlo i v americkém hlavním městě Washingtonu. Kalamita už zasáhla také nejlidnatější město Spojených států, New York. Podle agentury AP při mohutné sněhové bouři zemřelo už nejméně 19 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Washingtonský policista se snaží vyprostit svůj automobil ze sněhové pasti

Washingtonský policista se snaží vyprostit svůj automobil ze sněhové pasti | Zdroj: ČTK

Nejméně 13 lidí zahynulo při dopravních nehodách souvisejících s nepříznivým počasím. V New Yorku zemřeli tři lidé při odklízení sněhu.

Podle meteorologů napadlo ve Washingtonu až 50 centimetrů sněhu a bude ho ještě přibývat. V některých částech země nasněžilo více než 70 centimetrů.

Silničáři zvládají protahovat jenom hlavní tahy, zcela mimo provoz je po celý víkend veřejná doprava včetně metra. Úřady neustále vyzývají obyvatele, aby zůstali doma.

Zavřené jsou i obchody, restaurace a muzea, protože se jejich zaměstnanci nemají jak dostat do práce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Severovýchod USA ochromila sněhová bouře. Situaci ve Washingtonu popsala zpravodajka Lenka Kabrhelová

Elektřina v centru Washingtonu funguje normálně, bez proudu jsou ale některé domácnosti na předměstích ve státech Maryland a Virginie.

Kvůli očekávané sněhové kalamitě vyhlásilo 11 států stav nouze. Rekordní příděl sněhu evidují vedle Washingtonu zejména Baltimore a Filadelfie, kde napadlo přes 40 centimetrů. Odtud se sněhová fronta rozšířila na severovýchod až do New Yorku, kde se čeká jen o málo menší příval sněhu než v hlavním městě.

Situaci znepříjemňuje i silný vítr, který přes noc dosáhl například na ostrově Wallops ve Virginii přes 100 kilometrů v hodině.

Letecké společnosti zrušily od pátku přes 9000 letů. Při nehodách na zasněžených silnicích zemřelo v posledních dnech a hodinách nejméně osm lidí. Podle CNN jsou dlouhé hodiny uvězněny desítky aut na zcela neprůjezdné dálnici I-75 v Kentucky.

Lenka Kabrhelová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme