V Praze vystaví obrazy Jana Kupeckého. Zhruba 20 děl půjde do dražby

V pražské galerii Mánes dnes začíná mimořádná předaukční výstava z významné sbírky historika umění Eduarda Šafaříka. Zhruba 20 vystavených obrazů barokního malíře Jana Kupeckého půjde do aukce za týden. Vyvolávací cena děj se pohybuje v rozmezí jednoho až přibližně tří milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Kupecký (autoportrét z roku 1701)

Jan Kupecký (autoportrét z roku 1701) | Foto: Wikimedia Commons, lic. Public domain, Národní galerie v Praze

Eduard Šafařík byl mezinárodně uznávaným odborníkem na díla barokních mistrů a trvale žil a pracoval v Itálii. Ještě než loni v létě zemřel, rozhodl se část kolekce nabídnout do dražby v Česku.

„Zatímco barokní mistr Jan Kupecký musel opustit rodné Slovensko kvůli svému evangelickému vyznání, Eduard Šafařík odešel do emigrace v polovině minulého století hlavně kvůli totalitnímu komunistickému režimu,“ připomíná docent Martin Zlatohlávek, který se Kupeckého dílem zabývá a osobně znal i profesora Šafaříka.

Přehrát

00:00 / 00:00

V galerii Mánes začíná předaukční výstava obrazů Jana Kupeckého. O odkazu mistra Kupeckého a odborníka na barokní umění Eduarda Šafaříka natáčela Michaela Vetešková

„Profesor Šafařík byl jedním z největších znalců barokního umění nejen v Čechách, ale i v evropském rozměru. Studoval v Čechách, ale na rozhraní 60. a 70. let odešel do Itálie, kde vedl soukromé galerie.“

Díla Jana Kupeckého se na aukčním trhu objevují málokdy. I proto považuje profesor Zlatohlávek lednovou dražbu za výjimečnou příležitost. Majitel aukční síně Vladimír Lekeš očekává velký zájem kupců i ze zahraničí.

„Máme ohlasy ze Slovenska, protože tam se nenachází ani jeden obraz Kupeckého, a máme také ohlasy z Rakouska a Itálie,“ tvrdí Lekeš.

Poslední výstava Jana Kupeckého se v Česku odehrála v brněnské Moravské galerii koncem roku 2014. Poprvé jsme Kupeckého díla mohli pohromadě v Česku vidět v roce 2002 v prostorách Jízdárny Pražského hradu.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme