EK chce rozšířit seznam zakázaných zbraní. Podle kritiků tím omezí pouze řádné občany

Evropská komise chce rozšířit seznam zakázaných zbraní. Nově by mezi ně měly patřit i zbraně poloautomatické. K tomuto opatření, které má omezit černý trh se zbraněmi, se rozhodla po teroristických útocích v Paříži. Podle kritiků ale opatření postihne jen bezúhonné občany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zbraň (ilustrační foto)

Zbraň (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

V Česku se o zpřísnění zákonů souvisejících se zbraněmi začalo mluvit po tragédii v Uherském Brodě, kde v tamní restauraci duševně nemocný muž zastřelil devět lidí. Podle kritiků návrhu Evropské komise se takové události zabránit nedá a není to důvod k omezením.

Ke kritikům návrhu patří také Jakub Smetánka ze sdružení LEX, které chrání práva majitelů zbraní. Podle něj případný zákaz omezí řádné občany.

„To jsou zbraně, které uživatelé používají pro lov či sportovní střelbu. V České republice a dalších státech se tyto zbraně používají také k výcviku aktivních záloh nebo nevojenských či částečně vojenských struktur, které nějakým způsobem slouží k obraně státu. A všechny tyto zbraně jsou v tuto chvíli v ohrožení.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Plán Evropské komise na zákaz prodeje a držení poloautomatických zbraní se setkal s velkou kritikou. Komu se nelíbí a co jeho odpůrcům vadí, zjišťovala Věra Masopustová

Proti návrhu evropské směrnice vystupuje také české ministerstvo vnitra a Poslanecká sněmovna.

„Pravidelně jezdíme do Bruselu, kde ten materiál připomínkuje. Kdykoli dostaneme prostor, tak se snažíme velmi aktivně vznášet naše připomínky a koordinujeme postup i s dalšími členskými státy, které na to mají podobně negativní názor,“ popisuje Milena Bačkovská z odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality.

Své odpůrce má návrh i v Evropském parlamentu, jak potvrzuje europoslankyně Dita Charanzová za hnutí ANO, která má ve frakci ALDE návrh na starosti.

„Měli jsme velmi podrobnou debatu v našem výboru a v podstatě nebyl stát, který by to nekritizoval. Každý má své bolavé místo, které tam vidí. Jednotně se velká většina v Evropském parlamentu shoduje na tom, že je potřeba ten návrh legislativy zásadně přepsat,“ vysvětluje Charanzová.

„Současný návrh je psán horkou jehlou. Musíme se zaměřit na to, aby se konečná legislativa věnovala nelegálnímu obchodu se zbraněmi a nepostihovala občany,“ dodává.

Dita Charanzová se bude snažit při úpravě návrhu Evropské komise prosadit český model zbraňové legislativy, který podle ní patří k nejlepším v Evropě.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme