V ostravské zoo náhle uhynula nejmladší sloní samička

Ostravská zoologická zahrada přišla o své nejmladší slůně. Téměř dvouletá samička slona indického Sumitra v sobotu odpoledne náhle uhynula. Mládě mělo od narození problém s příjmem potravy a nikdy se nenapilo mateřského mléka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sloní samička Sumitra

Sloní samička Sumitra | Foto: P. Vlček (ZOO Ostrava)

Sloni samička se narodila 4. února 2014, za pár týdnů by tedy oslavila druhé narozeniny.

V nedávné době Sumitra překročila váhu 700 kg a zdálo se, že navzdory všem známým a nepříliš nadějným prognózám úspěšně prospívá a roste. Během pár hodin se však situace naprosto obrátila.

„Změna nastala v několika málo hodinách. Ještě ten den pila svou denní dávku mléka a o půl třetí už byla mrtvá,“ uvedla mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Příčinu úmrtí pracovníci zoo zatím neznají. „Prognóza jejího života nebyla od začátku příznivá a takové slůně se nikdy nedožilo vyššího věku,“ dodala mluvčí.

Navzdory úmrtí sloní samičky bude i nadále pokračovat sbírka vyhlášená ostravskou zoologickou zahradou v dubnu 2014. Účelem sbírky je podpora renomovaného berlínského institutu, který se zaměřuje na výzkum sloních nemocí, zejména pak na sloní herpes virus.

„Na tuto nemoc, která má na svědomí životy desítek slůňat v zoologických zahradách, doposud neexistuje účinná vakcína ani lék,“ připomněla mluvčí zoo.

Od vyhlášení sbírky se podařilo shromáždit už přes půl milionu korun, přičemž loni na podzim do Berlína putoval první čtvrtmilion.

ČRo, Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme