Zdravotní pojišťovny zřejmě dostanou víc peněz pro chronicky nemocné pacienty

Pojišťovny pravděpodobně dostanou víc peněz na chronicky nemocné pacienty, třeba s vysokým krevním tlakem nebo cukrovkou. Návrh ministerstva zdravotnictví by dnes měla schválit vláda. Resort neuvolní větší balík peněz, chce je ale jinak rozdělit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Diabetes (ilustrační foto)

Diabetes (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

V současné době si pojišťovny dělí finance podle věku a pohlaví klientů. Nově se má přihlížet také k průměrné spotřebě léků.

„Domníváme se, že by to mělo vést k tomu, že zdravotní pojišťovny budou mít zájem o takovéto pojištěnce. Způsob, kterým budou moct zdravotní pojišťovny snížit náklady na čerpání péče u těchto osob, budou dlouhodobé programy pro chronicky nemocné,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

Svaz zdravotních pojišťoven má k novince výhrady. Podle něj bude stačit k přesunu peněz třeba jen malá změna ve výběru léků pro pacienta.

Celkem pojišťovny letos zaplatily na péči asi 250 miliard korun. Všeobecná zdravotní pojišťovna informovala, že pokud získá víc, dá všechno na zdravotní služby.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme