Od zastřelení Františka Mrázka uplynulo 10 let. Policie vraha stále nenašla

Před 10 lety zabil neznámý vrah Františka Mrázka. Útočník zastřelil takzvaného krále českého podsvětí, když šel ze své kanceláře v pražské Lhotce k autu. Pitva prokázala, že ho zasáhl jednou střelou do hrudníku. Detektivům se dosud vraha nepodařilo najít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zbrojní průkaz

Zbrojní průkaz | Foto: CC BY-NC 2.0, Ibro Palic

„Střelec byl vzhledem k tomu, že padla jen jedna rána, jeden. To ale neznamená, že na místě musel být nutně sám. Mohli tam být další lidé, kteří mu takzvaně kryli záda,“ řekla krátce po vraždě tehdejší mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová.

„Znal zvyklosti Františka Mrázka. Věděl, že tak zhruba 10 minut před odjezdem mu vždycky ochranka startuje auto,“ dodala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 10 lety neznámý vrah zastřelil takzvaného krále českého podsvětí Františka Mrázka. Případ připomněl Václav Rokyta

Podle některých teorií Mrázkova vražda souvisela s jeho posledním obchodem kolem ústecké továrny Setuza. Vyšetřování to ale neprokázalo. Na konci roku 2006 pak policie případ odložila.

V roce 2009 tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká nařídila, aby policisté Mrázkův spis znovu otevřeli.

„Bylo zjištěno, že odložení věci bylo učiněno předčasně a neodůvodněně. Ve věci nebyly provedeny všechny dostupné důkazy vedoucí k jejímu objasnění,“ vysvětlila tehdy mluvčí zastupitelství Renata Malinová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu vraždy Františka Mrázka mluvili Jaroslav Hruška, bývalý vyšetřovatel případu z UOOZ, nyní soukromý zemědělec a majitel moštárny, a novinář Jaroslav Spurný z Respektu

Případ dostalo Městské státní zastupitelství v Praze. Ani další vyšetřování ale vraha ani motiv vraždy neodhalilo a policisté tak kauzu uzavřeli bez výsledku v roce 2010.

Podle Mladé fronty Dnes původní vyšetřovatelé přesto neztrácejí naději, že případ bude vyřešen. Jsou přesvědčeni, že vrah stále žije a že motivem k zavraždění Františka Mrázka byl chystaný prodej Setuzy.

Mrázka, takzvaného krále českého podsvětí, policie v minulosti podezírala z řady trestných činů, nikdy ho ale z ničeho neusvědčila.

Případ František Mrázek | Foto: Český rozhlas

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme