Vláda chce snížit recidivu. Zřejmě schválí novou koncepci vězeňství na dalších 10 let

Vláda dnes zřejmě schválí koncepci vězeňství na dalších 10 let. Odsouzeným umožní se víc vzdělávat i pracovat a taky se lépe vyrovnávat s dluhy. Ministerstvo spravedlnosti chce pobyt ve vězení polidštit a snížit recidivitu na 50 procent. V současnosti se za mříže vrací na 70 procent vězňů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věznice Oráčov

Věznice Oráčov | Foto: Filip Jandourek

Ve vězení by s lidmi měli pracovat odborníci a psychologové tak, aby odsouzení následně snadněji našli práci a už se nevrátili ke zločinu.

„Je potřeba využít jejich trestu, toho, že je máme na nějakou dobu plně k dispozici, abychom se pokusili jim pomoct začít normální, nekriminální život,“ řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo spravedlnosti chce lidštější věznice. Co plánuje změnit, zjišťovala Lenka Jansová

Součástí plánu je podle něj i dluhové poradenství pro odsouzené.

„Budeme se snažit se podívat na jeho finanční situaci, na jeho problémy. Většina vězňů už do výkonu trestu vstupuje se značnými dluhy a ty jim po dobu věznění dále narůstají. To znamená, že vycházejí ven a automaticky jsou v dluhové pasti, která je zase vede na okraj společnosti.“

Robert Pelikán nedávno upozornil, že je třeba změnit i vzdělávání. „Učební obory, které dnes vězeňská služba nabízí, jsou bez vazby na potřeby trhu práce. My například učíme pomocné kuchaře, které ale nikdo nechce, protože jich je dost a oproti tomu neučíme svářeče, ačkoli po nich trh prahne.“

Zaměstnávání odsouzených

V zaměstnávání odsouzených chce dát ministerstvo přednost těm podnikům, které si vězně nechají i po jejich propuštění. Ve věznicích by pak mohli například vyrábět nábytek pro státní úřady nebo šít uniformy.

Podle poslance ODS a bývalého ministra spravedlnosti Pavla Blažka je plán dobrý. Záležet ale bude na tom, jak se osvědčí v praxi.

„Jsme vázáni mezinárodními smlouvami, které zakazují nucení vězňů k práci a tam je ten zakopaný pes. Další věc je vytvořit ekonomické podmínky pro soukromé subjekty tak, aby měly zájem vězně zaměstnávat,“ prohlásil.

„50 až 70 procent odsouzených má jen základní školu, nebo nemá maturitu, to znamená, že tohle je jeden ze stěžejních a základních úkolů této koncepce, protože pokud tito lidé vyjdou z brány věznice, tak těžko najdou práci,“ dodal.

Zlepšit by se měla také zdravotní péče za mřížemi a podmínky pro vězeňské lékaře. Stát plánuje i modernizaci věznic.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme