Rakušané budou vybírat prezidenta. Populární Svobodní zatím kandidáta neoznámili

Za tři měsíce, přesně 24. dubna, budou Rakušané vybírat nového prezidenta. Současná hlava státu Heinz Fischer je v úřadě 12 let a znovu už kandidovat nesmí. Neúplný seznam kandidátů zatím naznačuje, že generační revoluce prezidentský úřad nepotká. Čeká se ale, koho do voleb vyšle populistická strana Svobodných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf rakouské pravicové Strany svobodných Heinz-Christian Strache

Šéf rakouské pravicové Strany svobodných Heinz-Christian Strache | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0, Christian Jansky

Strana Svobodných už dlouho dominuje všem volebním průzkumům v Rakousku. Je ostře proti přistěhovalcům a těží z aktuální migrační krize. Její šéf, populární Heinz Christian Strache, ještě neoznámil, koho do voleb vyšlou.

Není vyloučené, že by to mohl být i on sám. Případným vítězstvím v prezidentské volbě by se ale připravil o vysněný post kancléře.

Přehrát

00:00 / 00:00

O post rakouského prezidenta se uchází několik kandidátů. Představil je Vojtěch Berger

Zatím největší šance na zvolení dávají první ankety Alexanderu Van der Bellenovi. Bývalý šéf rakouských Zelených kandiduje jako nezávislý.

72letý Van der Bellen by musel porazit několik konkurentů, a mimochodem také vrstevníků.

Druhá v pořadí v dosavadních průzkumech je uznávaná právnička a bývalá předsedkyně nejvyššího soudu Irmgard Grissová.

„Jako prezidentka budu mluvit otevřeně a nic nezakrývat. Budu burcovat, a ne jen chlácholit. Budu spojovat, a ne hecovat. Vždycky jsem ráda mluvila jasně,“ řekla.

Nadstranický zprostředkovatel

Jako smířlivého nadstranického zprostředkovatele vidí prezidentský úřad rakouská veřejnost. Dosavadní prezident Heinz Fischer tahle očekávání plnil. V politice vystupoval umírněně, rád se nechával vidět s mladými lidmi a v létě vyrážel na túry do rakouských hor.

Vystřídat by ho chtěli i kandidáti dvou vládních rakouských stran. Za lidovce je to bývalý šéf parlamentu Andreas Khol a za sociální demokraty dosavadní ministr sociálních věcí Rudolf Hundstorfer.

Zmínění Svobodní, kteří mají kontakty s krajní pravicí, znamenají dilema pro jakéhokoli příštího prezidenta. Pokud by se totiž příští rakouská vláda vůbec nedala bez Svobodných sestavit, prezident musí rozhodnout, jestli takový kontroverzní kabinet jmenuje.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme