Jižní Španělsko a sever Maroka postihlo silné zemětřesení

Jižní Španělsko a sever Maroka dnes postihlo silné zemětřesení, jehož epicentrum leželo ve Středozemním moři asi 150 kilometrů jihovýchodně od Málagy a 80 kilometrů severozápadně od španělské severoafrické enklávy Melilla. Otřesy měly podle americké geologické služby USGS sílu 6,1 stupně Richterovy škály. Podle seismologů je nepravděpodobné, že by zemětřesení způsobilo větší škody nebo zranění, což potvrzují i první informace úřadů z nejpostiženějších oblastí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Seismograf

Seismograf | Foto: GNU General Public License, verze 1.2, Yamaguchi

Ohnisko zemětřesení, které udeřilo v 05.22 SEČ, bylo v hloubce 33 kilometrů. Citelné byly i následné otřesy, které dosáhly síly 5,3 stupně.

"Pro tuto chvíli máme jen materiální škody, a ne příliš vážné," řekl španělské rozhlasové stanici Cadena SER Isidro González, zástupce místní správy v Melille. Podle něj se na některých budovách objevily praskliny, jinde opadala omítka nebo se poškodily balkóny.

Otřesy ale obyvatele severoafrické enklávy vystrašily a mnozí z nich v panice vybíhali z domů ještě v pyžamech. Úřady se rozhodly pro dnešní den uzavřít školy, aby bylo možné kvůli případným škodám nechat zkontrolovat budovy statiky.

Na jihu Španělska se země chvěla už ve čtvrtek, kdy zemětřesení o síle 4,9 stupně postihlo zejména pobřežní oblasti Andalusie. Ohnisko mělo u severomarockého města Alhucemas.

Velmi tragické následky mělo zemětřesení z roku 2004, které postihlo severomarockou provincii Al-Husajma. Ta je od epicentra dnešního zemětřesení vzdálená jen 60 kilometrů. Tehdy zahynulo na 630 lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme