Stíhání v kauze Dědic za daňové úniky bylo nezákonné, rozhodlo NSZ

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zrušilo stíhání některých obviněných v kauze zmanipulovaných ostravských zakázek. Zjistil to Český rozhlas. Rozhodnutí se týká pouze jedné části případu, údajných mnohamilionových daňových úniků. Důkazy, které policie předložila, byly podle NSZ slabé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší státní zastupitelství

Nejvyšší státní zastupitelství | Foto: Zuzana Kopuletá

Skupina lidí v čele s vlivným lobbistou Martinem Dědicem měla ovlivňovat veřejné zakázky v městské nemocnici a dopravním podniku.

Později policisté stíhání rozšířili. Tato část kauzy se týká údajných daňových úniků - za peníze ze zakázek si měli podezřelí objednávat předražené služby reklamní agentury a platit nižší daně. Jenže důkazy Nejvyšší státní zastupitelství nepřesvědčily.

„Státní zástupce dospěl k závěru, že usnesení policejního orgánu o zahájení trestního stíhání je nezákonné a předčasné,“ potvrzuje mluvčí NSZ Petr Malý.

Přehrát

00:00 / 00:00

NSZ zrušilo stíhání některých obviněných v kauze zmanipulovaných ostravských zakázek. Případ sleduje redaktorka Andrea Čánová

Mezi lidmi, kterým Nejvyšší státní zastupitelství stíhání zrušilo, je i Lenka Oborná, ředitelka reklamní agentury Propag Storm.

„Jsem z toho šťastná. Můj život to ovlivnilo strašně moc a začínám věřit na spravedlnost a dobré lidi,“ reagovala na zrušení stíhání.

Několik měsíců měla zajištěný majetek, konkrétně nemovitosti. „Jsem informována, že veškerý majetek bude navrácen; byl jenom zajištěn jako zajištění náhrady škody,“ uvedla Oborná.

Kauzu má v Ostravě na starosti žalobce Vít Koupil z vrchního státního zastupitelství. Podle něj vyšetřování údajných daňových úniků nekončí.

„Existuje tam podezření ze spáchání trestného činu. Nyní je úkolem jak vrchního státního zastupitelství, tak i policie doplnit náležitosti a skutečnosti, které jsou na základě daného rozhodnutí po nás požadovány,“ řekl Koupil.

Zatímco vyšetřování údajných daňových úniků je opět na začátku, jádro kauzy - tedy zmanipulované veřejné zakázky - se blíží ke konci.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme