Kellnerova společnost SkyToll chce soutěžit s Kapschem o výběr mýta

O výběr mýta na silnicích v Česku má zájem kromě společnosti Kapsch i firma SkyToll, ovládaná nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem. Ta se teď snaží přesvědčit stát, aby mezi ní a často kritizovaným Kapschem vypsal mini soutěž.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mýtná brána na dálnici

Mýtná brána na dálnici | Foto: Ondřej Jánoška

Hlavní motivací společnosti SkyToll jsou zisky. Firma, kterou personálně ovládá nejbohatší Čech, už má s výběrem mýta zkušenosti na Slovensku, kde ho provozuje od roku 2010.

Na rozdíl od mikrovlnného systému, který v Česku provozuje Kapsch, SkyToll využívá satelity a mobilní sítě. Petr Kellner na českém mýtu vydělává už teď - pod jeho vedení totiž spadá i společnost O2 - která je současně ve sdružení na provoz mýta vedeném Kapschem.

Právě společnost Kapsch teď vyjednává o prodloužení smlouvy na výběr mýtného. Pokud ale podle společnosti nebude dohoda rychlá, hrozí k poslednímu prosinci vypnutí mýtného systému. Vyjádřil se tak ředitel společnosti Kapsch Karel Feix.

Mýto v Česku chce převzít slovenská firma SkyToll, oslovila ministerstvo dopravy

Číst článek

Vše teď záleží na dalších jednáních, která budou následovat. Vláda má totiž budoucnost mýta znovu řešit. Materiál ministerstva dopravy k projednání zatím ale žádnou variantu se SkyTollem neuvádí.

Podle posledních údajů Ředitelství silnic a dálnic se částky za výběr mýtného každý rok zvyšují. Zatímco v roce 2007 vybral stát víc než 5,5 miliardy, v roce 2015 už to byl téměř dvojnásobek, tedy 9,75 miliardy korun.

Systém elektronického výběru mýtného funguje na českých dálnicích a vybraných silnicích 1. třídy od roku 2007, sazby se liší podle počtu náprav a emisní třídy vozidla. Od počátku systém provozuje společnost Kapsch.

Mýtné | Foto: Český rozhlas

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme