Štěpánek v Melbourne napodobuje Federera, pomáhá Berdychovi s přípravou

Tenista Tomáš Berdych je na grandslamovém Australian Open v nové pozici. Po zápasech s žebříčkově horšími soupeři ho čeká duel, ve kterém poprvé nebude favoritem. Český reprezentant se ve čtvrtfinále turnaje v Melbourne utká s nejúspěšnějším hráčem profesionální éry, Švýcarem Rogerem Federerem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek Štěpánek a Tomáš Berdych

Radek Štěpánek a Tomáš Berdych | Foto: David Kubíček

Vyzrát na Rogera Federera už Tomáš Berdych v minulosti párkrát dokázal, jenže v posledních letech na to ne a ne navázat. Český tenista se pro to snaží udělat maximum a tak mu teď v přípravě pomáhá i daviscupový spoluhráč Radek Štěpánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozmanitou hru Rogera Federera napodobuje v tréninku s Tomášem Berdychem zkušený Radek Štěpánek

„Pár balonů člověk zahraje tak, jak Tomáš potřebuje. Asi není moc hráčů, kteří tohle umí napodobit,“ vysvětluje Radek Štěpánek.

Sedmatřicetiletý tenista sice nehraje tak rychle a agresivně jako fenomenální Švýcar, ale za to má minimálně podobně tak pestrou hru, takže soupeřům na druhou stranu dvorce neposílá ty samé míče za sebou.

Pokud se na turnajích zdrží třeba kvůli deblové soutěži, vybírá si ho jako sparingpartnera před důležitými zápasy s Rogerem Federerem i nejlepší hráč současnosti Srb Novak Djoković. Teď v Melbourne Radek Štěpánek pomáhá s přípravou i Tomáši Berdychovi.

Barbora Strýcová nestačila na Azarenkovou, ženský pavouk Australian Open je bez Češek

Číst článek

„Berďa ví, že bude hrát s Rogerem, takže ho bude krmit ‚čopem‘. S Novakem to bylo to samé. Když potřebuje dát pár úderů, které asi nikdo není schopný zahrát, tak to zahraju. Není to tak, že hraju 40 minut topspiny na sebe,“ nepřeceňuje svou pomoc Radek Štěpánek.

„V posledních zápasech, co jsem s ním hrál, by jeho styl hodně odlišný. Začal daleko víc variovat jednotlivé míč. Ví, že se se mnou nemůže pouštět do dlouhých výměn. Bude chtít kouskovat hru, hrát rychle a z ničeho nic hru měnit do stylu, na který si člověk nikde jinde nemůže zvyknout,“ vysvětluje Tomáš Berdych.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Berdych trénuje zápasy proti hráčům světové špičky častějši

Přípravou na čtvrtfinálový zápas začal vlastně už mnohem dříve, než vůbec do čtvrtfinále postoupil. Na utkání s těmi nejlepšími se chystá dlouhodobě a určité prvky zařazuje do tréninku i jindy v sezoně.

„Je to jedna z věcí, kterou Dani (trenér Vallverdu, pozn. red) do tréninku zapojuje. Určité věci se snažíme zapojit do jednotlivých tréninkových sekcí. Jsou to herní cvičení, když na to je čas,“ vysvětluje čtvrtfinalista Australian Open.

To hlavní bude na Tomáši Berdychovi, který dokázal porazit Rogera Federera naposledy v Dubaji před třemi lety. V úterý ráno se o to bude pokoušet znovu, na centrálním dvorci Roda Lavera po půl páté ráno.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme