Východ Asie zasáhla silná zima, doprava kolabovala

Východní Asii trápí mimořádně studené počasí. Jen na Tchaj-wanu zemřelo následkem zimy 57 lidí. Na jihokorejském ostrově Čedžu uvěznil sníh 86 000 turistů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ledové kry na moři v jihokorejském Soulu

Ledové kry na moři v jihokorejském Soulu | Zdroj: Reuters

Nezvykle nízké teploty trvají v Asii od víkendu. Na mnoha místech hlásí rekordy, například na 24 stanicích v Číně. Nejnižší teplotu naměřili v Mongolsku - minus 46,8 Celsia. Soul hlásí nejchladnější den za 15 let - minus 18 stupňů.

Problémy hlásí i Vietnam, Hongkong nebo Tchaj-wan, kde sice nepadají teploty tak nízko, ale na chladné počasí nejsou místní zvyklí a připravení.

Například na Tchaj-wanu zemřelo 57 lidí, většinou starších obyvatel. V neděli klesly teploty ke čtyřem stupňům. Na ostrově obvykle panují mírné zimy, proto v mnoha bytech a domech není ústřední topení.

V Hongkongu ukázala rtuť teploměru tři stupně, což je nejnižší teplota za posledních téměř 60 let. Místní úřady uzavřely školy.

V Číně si užívají sněhovou nadílku | Foto: Reuters

Chladné počasí provází i velké množství sněhu. Sněhová bouře zasáhla velkou část Japonska, zrušeno bylo více než 600 vnitrostátních letů a 110 cestujících lidí rychlovlaku šinkanzen strávilo noc na dnešek ve vlaku, který musel zastavit v nádraží a zůstat tam do rána.

V Jižní Koreji uvízlo na ostrově Čedžu - oblíbené víkendové destinaci - 86 000 lidí, většina z nich nocovala několik dní na letišti, které zavalil sníh, největší za 30 let. Zrušeno bylo 1100 letů. Spoje ale kolem dnešní 11. hodiny SEČ začaly opět fungovat.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme