Francie kvůli pokračující hrozbě terorismu prodlouží výjimečný stav

Takzvaný Islámský stát zveřejnil video s údajným posledním prohlášením pařížských atentátníků. Informovala o tom agentura Reuters. Pravost nahrávky zatím není možné ověřit. Teroristé při listopadových útocích v Paříži zabili 130 lidí. Francouzský prezident François Hollande mezitím oznámil, že kvůli pokračující hrozbě terorismu hodlá ve Francii prodloužit výjimečný stav.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská policie (ilustrační foto)

Francouzská policie (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Toto mimořádné opatření bylo v zemi vyhlášeno po listopadových atentátech v Paříži a mělo skončit koncem února.

V zemi probíhá polemika, zda výjimečný stav prodlužovat. Řada organizací je proti tomu a apelovala na vládu, aby výjimečný stav nebyl prodloužen.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Francii bude prodloužen výjimečný stav. Mluvil o tom zpravodaj ČRo v Paříži Jan Šmíd

Prezident François Hollande ovšem zdůraznil, že situace si vyžaduje, aby byla přijata mimořádná opatření. A nejsnazší možnou cestou je prodloužení výjimečného stavu.

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve krátce před Hollandem sdělil, že bezpečnostním složkám se loni podařilo zmařit 11 útoků, které ve Francii chystali džihádisté.

K nově zveřejněnému videu, na němž Islámský stát v neděli ukázal údajné autory listopadových útoků v Paříži, Hollande zdůraznil, že Francii nic nezastraší a nic jí nezabrání bojovat proti terorismu. Tyto záběry podle něj jen diskreditují autory těchto zločinů.

Na videu, nazvaném Zabijte je, kdekoli je potkáte, se čtyři muži představují jako Belgičané, tři jako Francouzi a dva jako Iráčané. V době nahrávky se údajně právě chystali zaútočit v Paříži, kde skupina islamistů 13. listopadu zabila 130 lidí. Video je mimo jiné ukazuje, jak podřezávají a střílejí údajné zajatce.

Filmovaní džihádisté ale v arabštině a francouzštině hrozili všem zemím, zvlášť Británii, které spolu se Spojenými státy i dalšími zeměmi letecky útočí od září 2014 proti pozicím IS v Sýrii a Iráku.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme