Skutečně je to „idiotský projekt“? Vedoucí projektu v duelu s Miroslavou Němcovou

25. leden 2016

Miloš Zeman včera řekl, že dále zmiňovaný „vzdělávací projekt o uprchlících je idiotský.“ Řada dalších politiků reagovala velmi ostře na program, ve kterém si děti mimo jiné mají představit, co by dělaly, kdyby musely opustit svoji zem.

„Spolupracovali jsme s pedagogy na adaptaci materiálů. Jedná se o materiály, které vznikly v roce 2013 ve Švédsku. Dávno předtím, než vypukla uprchlická krize, tak se UNHCR rozhodlo, že se materiály přeloží do češtiny,“ říká na obranu projektu Zuzana Vodňanská, ředitelka Meta o.p.s.

Dále uvádí, že například švédskou aktivitu, kde si děti měly sbalit kufr s tím, že druhý den budou odcházet do zahraničí, čeští pedagogové odmítli. Oproti tomu kontroverzní hru, která má simulovat, že je třeba opustit rodnou zemi, pedagogové vyhodnotili jako nejpřínosnější.

„Ministryně školství mi řekla, že program neviděla a že Ministerstvo školství s tím nemá nic společného. Mně, na základě toho, co jsem četla, se zdály ty informace jednostranné. Jsme na počátku silné migrační krize. Myslím si, že ty informace, které dostávají děti, by měly vypadat jinak,“ myslí si předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.


Mně připadlo zvláštní porovnávat případný atomový výbuch s migrační vlnou, která je z velké části tvořená lidmi, kteří přicházejí převážně z ekonomických důvodů. Přišlo mi to podprahové a manipulativní (Miroslava Němcová)


Není to přirovnáváno k žádné vlně, k žádné krizi. To je prostě navození situace a je to východisko pro aktivity, na základě kterých jsou děti rozděleny do skupin, kde diskutují například o tom, co je česká kultura (ředitelka Meta, o.p.s.)

Vodňanská odmítá, že by program byl zaměřený na současnou migrační krizi

Kde vidí Miroslava Němcová řešení? „Je tam kreslený komiks o afgánském chlapečkovi, kterému spojenecká vojska zavraždí tatínka, z toho už vyplývá jasná povinnost, oni mu dají peníze, on se dostává do Švédska. Představovala bych, že tam bude informace o tom, jak vypadá kultura v Afganistánu, jaká je tam kultura, jaké je tam postavení holčiček a tak dále,“ vidí situaci Němcová.

Je program manipulativní nebo podporuje kritické myšlení?

„Já jsem tu hru neviděla. Jsem ale přesvědčena, že se na to šlo okruhem, pokusit se do hlav dětí dostat multikulturní pohled a v podstatě vinu za to, že v nějaké části světa se odehrávají války, které potom přivádějí k nám uprchlíky. A mně se to zdá jednostranné,“ myslí si Němcová.

Miroslava Němcová

Ministryně školství Valachová dle slov Němcové tvrdě řekla, že nepřipustí, aby tento program ve školách probíhal.

„UHNCR vyhlásil výběrové řízení, tam jsme se přihlásili, MŠMT mělo na starosti komunikaci. My jsme dali dohromady skupinu pedagogů a obsahově jsme se podíleli na té příručce. Ta aktivita, o které se bavíme, je jedna ze třinácti. A tato aktivita se týká možnosti, že někdo bude muset odejít,“ říká Vodňanská.

Ředitelka Meta o.p.s. zdůvodňuje, že cílem byla podpora kritického myšlení a mediální výchova. Každá kapitola je zasazena do vzdělávacích obsahů, v každé kapitole jsou uvedeny cíle. Ty materiály jsou podklady pro diskuzi, nemají nic podsouvat,“ uzavírá Vodňanská.


Na webových stránkách Meta, o.p.s. najdete PROHLÁŠENÍ META, O.P.S. A UNHCR KE KAMPANI HELLO CZECH REPUBLIC

Rozhovor na téma kontroverzního projektu si můžete poslechnout v záznamu Českého rozhlasu Plus.

autoři: bum , bar
Spustit audio