Vladimír Ševela o knize Český krtek v CIA: U Karla Köchera převážila ješitnost, chtěl veřejnosti říct, co dělal

26. leden 2016

Zpočátku jen novinář a publicista Vladimír Ševela poslouchal vyprávění bývalého agenta, ale věděl, že dříve nebo později si veškeré informace bude muset ověřit. Takhle podle jeho slov vznikala kniha nazvaná Český krtek v CIA.

Karel Köcher, muž, který ve své době obelhával i detektory lži, začal počátkem 60. let spolupracovat s československou rozvědkou a následně byl vyslán do Spojených států. „S manželkou předstírali emigraci a pak v Rakousku získali americká víza,“ přibližuje osud agenta Vladimír Ševela ve studiu Radiožurnálu.

Plán byl na první pohled poměrně složitý – dostat se do Spojených států a tam především do okruhů, které umožní postup do státní správy a špionážních služeb, nejlépe do CIA.

To se Karlu Köcherovi skutečně podařilo a stal se tak jediným zatím známým špionem východního blok, který pronikl do CIA.

Čtěte také

Odešel a tvrdil, jak nesnáší komunistický režim

V roce 1976 se vrátil na nějakou dobu do Československa, byť oficiálně cestoval na dovolenou do Jugoslávie. V konspirační vile u Prahy pak s ostatními probíral, co dál. Karel Köcher odmítl vystoupit proti disidentům. „Odůvodňuje to sympatiemi k disentu. Ale hlavní důvodem byl skvělý život v Americe, nechtěl svou kariéru završit takto,“ domnívá se Vladimír Ševela.

„Karel Köcher byl odolný a legenda, se kterou přišel do Spojených států, byla uvěřitelná a jednoduchá. Odešel a tvrdil, jak nesnáší komunistický režim,“ vysvětluje si jeho úspěch v CIA Vladimír Ševela. Stále však neznáme celou pravdu. „Existuje spousta bílých míst. Čtenáři ocenili, že jsem v knize uznal, když jsem něco nevěděl,“ připomíná s tím, že pravdu by se dozvěděl jen otevřením archivů.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.