Vojáci se z Vrbětic stáhnou do poloviny února, rozhodla vláda

Okolí muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku by měli vojáci opustit do 15. února. Rozhodla o tom vláda. K tomuto datu by měl začít fungovat plot a další technické zabezpečení muničních skladů. Ostrahu poté převezmou zaměstnanci Vojenských lesů a statků společně s policií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ženisté připravují kůly na oplocení areálu ve Vrběticích

Ženisté připravují kůly na oplocení areálu ve Vrběticích | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

„Jestliže jsme se teď dostali do další etapy a jejich role v takovém rozsahu končí, my to musíme respektovat,“ poznamenal k odchodu vojáků starosta Vlachovic – Vrbětic Zdeněk Hověžák (STAN).

Od předloňských výbuchů dvou skladišť se při ostraze vystřídaly tisíce vojáků.

„Občané se cítili bezpečněji,“ uvedl vlachovický místostarosta Radek Fryzelka (STAN), který vyzvihl třeba podíl vojáků na zmenšení nepřístupného území v okolí skladů. „Jsme rádi, že se to takto vyvíjí a pokračuje to dobrým směrem,“ dodal.

Muniční sklady ve Vrběticích vybuchly v říjnu a v prosinci 2014, při první explozi zahynuli dva lidé. Odvoz výbušnin z areálu skončil loni 23. prosince. Část munice byla převezena do armádních skladů v Květné na Svitavsku a další zbrojní materiál si převzaly firmy, které ho ve Vrběticích skladovaly.

Kauza muniční sklad Vrbětice | Foto: Český rozhlas

Vrbětice - muniční sklad | Foto: Český rozhlas

ČRo, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme