Váš domácí modem může být kořistí hackerů. Kontrolujete si ho?

25. leden 2016
Trendy

Levný modem, tedy router, se může stát snadnou kořistí internetových hackerů. Varuje před tím nezisková společnost cz.nic, správce české národní domény. Proto vyvinul vlastní router, který sklidil ve světě první ovace.

Na počátku stál skromný plán, získat na vývoj - v Česku bezkonkurenčního - routeru 100 tisíc dolarů. Na konci mají splněno na 857 procent. V přepočtu téměř 25 milionů Kč. Pohádkový úspěch projektu českého správce národní domény cz.nic, na crowdfundingové platformě Indiegogo.com, potvrzuje sílící trend uživatelů k bezpečnější bráně vlastní internetové sítě.

"Není to ani tak o technologiích, ale spíš o vůli respektovat pravidla. Kdo z nás má opravdu dobře udělaná hesla?" Ptá se Lukáš Vojtěch z FEL ČVUT.

Podle statistik má každý z nás průměrně 19 přístupových hesel, skoro polovina z nich je slabá, třeba proto, že password tvoří řada po sobě jdoucích kláves. Zranitelnost vstupní brány našich domácích sítí objektivně způsobují slabé routery. Ty levné sériové, na které neohroženě připojujeme stále více zařízení. Třeba kotel, alarm a brzy i ledničku. Nejenže nemají žádný antivir, ale nikdo je nekontroluje. A mluvit o aktualizaci jejich softwaru je utopie.

Jsou na vině tedy výrobci routerů? Lukáš Vojtěch vidí v první linii spotřebitele: "Bezpečnost je něco za něco. Kde je ta rovnováha, že jsem ochoten platit za danou míru bezpečnosti?"

Ondřej Filip, výkonný ředitel cz.nic a Martin Strbačka, vedoucí projektu Turris

Aktuální trend ukazuje, že si stále více internetových uživatelů ale za bezpečnost ráda připlatí. Úspěch českého routeru Turris Omnia ho potvrzuje. Na crowdfundinové platformě získali 915 400 dolarů. Peníze se vybraly, výroba může začít.

Začátky routeru hodnotí Ondřej Filip, výkonný ředitel cz.nic. "Dali jsme si možná malý cíl, vybrat 100 tisíc dolarů, ale povedlo se to ani ne za jeden den. Náš router je založený na otevřených technologiích, zveřejňujeme veškeré kódy softwaru i hardwaru. Staráme se o to, aby se router sám aktualizoval. Je od začátku bezpečný."

Turris Omnia navazuje na úspěšný nekomerční projekt českého správce národní domény. Tam si jeho tvůrci prověřili technologie a funkce, které mají chránit uživatele zasíťovaných zařízení. Řečeno slovy Ondřeje Filipa, z cz.nic jejich router mapuje data, která přes něj protékají. "Posílá to do centrály, která to analyzuje a vyhodnotí. Upozorní na hromadný útok. Z dat naopak vytváříme seznamy vadných adres, které zveřejňujeme a distribuujeme."

Jak řekl tvůrce Turrisu Omnia, Martin Strbačka, nový český router má do vínku, kromě 25 milionů korun z veřejného projektového financování i silný konkurenční potenciál. "Dá se použít jako malý server pro malé firmy a domácnosti, dokáže streamovat televizní vysílání, to není běžné."

Záleží na spotřebiteli, tedy uživateli internetu, aby sám zvážil, kolik se mu vyplatí utratit za ochranu svých dat. Turris Omnia není totiž „za hubičku“, jak potvrzuje výkonný ředitel cz.nic Ondřej Filip. "Díky tomu jaké vlastnosti má a že je vyráběný v ČR, nepatří mezi nejlevnější."

Analytik sítí, Josef Šlerka takto tedy pohlíží na budoucí trendy v internetu. "Otevřená data, zdrojový kód, popis hardwaru. Jen otevřenou na plné škále hardwaru i softwaru dává šanci na bezpečnost. A právě bezpečnost internetu bude téma několika let číslo jedna."

autoři: dst , sch
Spustit audio