Při pokusu přejít Antarktidu na vlastní pěst zemřel britský polárník Worsley

Britský polárník Henry Worsley, který se pokusil jako první člověk přejít Antarktidu na vlastní pěst, zemřel na celkové vyčerpání a dehydrataci. V extrémních podmínkách se mu podařilo překonat vzdálenost přes 1400 kilometrů, pouhých 50 kilometrů před cílem ale jeho cesta skončila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský polárník Henry Worsley zemřel při pokusu přejít Antarktidu (na archivním snímku s princem Williamem)

Britský polárník Henry Worsley zemřel při pokusu přejít Antarktidu (na archivním snímku s princem Williamem) | Zdroj: Reuters

Přejít pěšky Antarktidu se už koncem 80. let povedlo legendárnímu italskému horolezci Reinholdu Messnerovi.

Henry Worsley ale chtěl být prvním, kdo cestu napříč kontinentem zvládne bez zvířat a bez jakékoliv cizí pomoci. Všechno jídlo na 80 dní si proto vezl s sebou.

„Je to všechno dehydrované, takže se k tomu musí přidat voda, kterou získám rozpuštěním sněhu. Obsahuje to spoustu kalorií a chutná to docela dobře,“ zmínil se před cestou v rozhovoru pro BBC.

Přehrát

00:00 / 00:00

Při pokusu přejít Antarktidu na vlastní pěst zemřel britský polárník Henry Worsley

Worsley podle svých propočtů přesto očekával, že na výpravě zhubne zhruba 13 kilo.

Všechny zásoby naložil na sáně v listopadu a vydal se na běžkách z pobřeží Weddelova moře přes jižní pól až k břehům Rossova moře.

Na Antarktidě je sice léto, polárník ale i tak čelil extrémním podmínkám. Teploty klesaly až k minus 44 °C. Naprosto vyčerpaný a dehydratovaný si 71. den cesty zavolal pomoc. Záchranáři ho letecky přepravili do nemocnice v Chile.

Podle lékařů trpěl Worsley akutním zánětem pobřišnice, příčinou smrti ovšem bylo selhání orgánů právě v důsledku vyčerpání.

S dobrodružnou výpravou byla spojená i charitativní sbírka. Henry Worsley chtěl vybrat 100 tisíc liber pro organizaci Endeavour Fund, která pomáhá nemocným a zraněným vojákům.

55letý Worsley byl sám podplukovníkem britské armády ve výslužbě. Stanovený cíl dokonce o 6000 liber překonal. Vedení fondu už oznámilo, že je zprávou o Worsleyho smrti naprosto zdrceno.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme