Australští politici volají po vyhlášení republiky, veřejnost je spíše pro monarchii

Královna Alžběta II. bude možná poslední panovnicí Austrálie. Tamní politici si totiž další nadvládu monarchy z windsorské dynastie nepřejí. Skoro všichni šéfové australských svazových států a teritorií podepsali dokument, který místo monarchie požaduje vyhlášení republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena s australskými vlajkami ve vlasech na tenisovém Australian Open v Melbourne

Žena s australskými vlajkami ve vlasech na tenisovém Australian Open v Melbourne | Zdroj: Reuters

Personální unie je podle mnoha australských politiků zastaralý koncept. Říkají, že Austrálie má právo si sama rozhodnout o nejvyšším představiteli. Kromě toho panovnice do australské politiky stejně zasahuje jen výjimečně, takže by to velká změna nebyla.

Republikánské hnutí v Austrálii není nové. Už koncem 90. let Australané o vyhlášení republiky rozhodovali v referendu, tehdy si ale většina přála zachování vlády královny.

Po monarchistovi Tony Abbottovi se loni stal australským premiérem Malcolm Turnbull. Ten byl kdysi hlavním představitelem republikánského hnutí, od nástupu do premiérského křesla ale zastává opatrnější postoj. Podporuje sice vznik republiky, ale ne dřív než po smrti královny Alžběty II.

S tím ostře nesouhlasí současný šéf republikánského hnutí Peter FitzSimon. „Při té nejhlubší úctě k Jejímu Veličenstvu, jsme suverénní národ. Nemůžeme naše politické uspořádání odvozovat od zdraví dámy, která žije v paláci v Londýně. Doufám, že bude Její Veličenstvo žít třeba ještě 15 let. Tak dlouho ale čekat nemůžeme. Jde tady o Austrálii, ne o Velkou Británii,“ řekl.

Peter FitzSimon by rád zahájil proces vzniku australské republiky nejpozději do pěti let. Nejen na tom ale není mezi republikány jednota. Stále také není jasné, jaký model republiky by chtěli místo monarchie zavést. Buckinghamský palác každopádně nechává rozhodnutí jen na Australanech.

V průzkumu veřejného mínění z roku 2014 si přálo vyhlášení republiky jen necelých 40 procent Australanů, což je nejméně za posledních dvacet let. To by se ale mohlo změnit po nástupu prince Charlese na trůn.

mka, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme