Děkanem prestižní vojenské školy NATO v Římě byl zvolen český generál

Děkanem prestižní vojenské školy NATO Defence College (NDC) se sídlem v Římě se stal brigádní generál v záloze František Mičánek. Do funkce ho dnes zvolil vojenský výbor NATO, ve kterém zasedají vojenští představitelé členských zemí aliance a kterému předsedá další Čech Petr Pavel. Děkan je podřízen veliteli školy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český brigádní generál František Mičánek byl zvolen děkanem prestižní vojenské školy NATO Defence College se sídlem v Římě (na archivním snímku z května 2012 jej jmenuje do hodnosti brigádního generála tehdejší prezident Václav Klaus)

Český brigádní generál František Mičánek byl zvolen děkanem prestižní vojenské školy NATO Defence College se sídlem v Římě (na archivním snímku z května 2012 jej jmenuje do hodnosti brigádního generála tehdejší prezident Václav Klaus) | Zdroj: ČTK

„Je to nejvyšší akademická funkce na této škole. Nad ním už je pouze velitel školy, což je voják – generál. Takže určitě to znamená, že Česká republika má svoji váhu v rámci aliance a jsme za to rádi,“ potvrdil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

52letý Mičánek v současné době vede Centrum bezpečnostních a vojenskostrategických studií na Univerzitě obrany v Brně.

„Dlouhodobě se specializuji na obranné plánování, bezpečnostní politiku a řízení zdrojů. Zvolení děkanem je pro mne velkou výzvou,“ řekl ČTK generál. V Římě by měl působit od letošního září tři roky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Děkanem prestižní vojenské školy NATO v Římě byl zvolen brigádní generál František Mičánek. Umí si prý představit, co ho v nové funkci čeká

„Konkurence nebyla příliš velká, byl jsem v podstatě jediným kandidátem, což nicméně nesnižuje důležitost volby, protože i jediný kandidát je podroben rozhodnutí 28 členských států. Výsledek nebyl jistý v podstatě až do ukončení dané volby,“ upozornil Mičánek.

Posláním NDC je školit důstojníky s hodností vyšší než podplukovník, dále diplomaty NATO i zemí EU a pracovníky ministerstev obrany ze států unie.

„Není to vysoká škola, jak by název College napovídal. Je to škola, která se zabývá kariérními kurzy právě těchto funkcionářů. Kurzy jsou zhruba pětiměsíční,“ vysvětlil Českému rozhlasu Mičánek.

Do armády vstoupil Mičánek v roce 1988. Většinu profesionální dráhy prožil u protivzdušné obrany, kde začínal ve štábu pluku, postupně se vypracoval až na velitele protiletadlového pluku.

Později působil v sekci plánování sil ministerstva obrany, kterou od srpna 2011 necelé dva roky vedl. Má zkušenosti s působením v zahraničí, na konci 90. let byl nasazen v silách SFOR v Bosně.

Na NDC již působil v letech 2009 až 2011 jako ředitel odboru NATO Defence College. V květnu 2012 byl jmenován brigádním generálem a na konci června 2013 odešel do zálohy.

ČTK, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme