V Americe byl uveden film o hokejistech černé pleti. Vystupují v něm i současné hvězdy NHL

Aby se menšina prosadila mezi absolutní většinou, to je vždy těžké. Své o tom věděli třeba černoši ve Spojených státech během rasové segregace během minulého století. A to bylo pro jednoho dlouholetého kanadského sportovního novináře důvodem, aby začal pracovat na filmu, který mapuje hokejisty černé pleti v NHL.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve filmu z hokejového prostředí vystupuje i hvězda Montrealu P. K. Subban

Ve filmu z hokejového prostředí vystupuje i hvězda Montrealu P. K. Subban | Zdroj: Reuters

Soul On Ice, tedy Duše na ledě - s dovětkem - minulost, přítomnost a budoucnost. Tak se jmenuje film Kwame Masona, který se rozhodl našetřit a v případě neúspěchu i vyhlásit osobní bankrot. To ale asi nebude nutné, film o černoších v NHL se totiž lidem líbí.

„Celému hokejovému světu chceme ukazovat všechny příběhy. Ať už je to o hokeji v Rusku, v Québeku, nebo třeba o černoších v NHL. A tuhle celou problematiku my chceme představit. Vznikne pak takový lidský trh, který se bude víc zajímat o minulost a o menšiny." vysvětluje Mason.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chceme, aby se lidé začali zajímat o minulost a menšiny, říká tvůrce filmu o hokejistech tmavé pleti Kwame Mason

V minulosti byl autor filmu Mason inspirován prvním hokejistou černé pleti v NHL. Willie O'Ree nastoupil v NHL za Boston v roce 1958, v době, kdy Martin Luther King bojoval za všechna možná práva černochů, měl O'Ree minimálně jedno právo své - mohl hrát hokej.

„Byl to krásný pocit. Nijak jsem se do toho zápasu ani nezapsal, žádný gól, asistence, prostě nic. Ale hned napoprvé jsem si užil ten pocit vítězství. Třeba na trestné lavici na mě lidi ale pokřikovali, občas si někdo odplivnul. A i na ledě to bylo těžké, protihráči do mě šli víc, dostával jsem často takové nenápadné krosčeky,“ vzpomíná O'Ree, první černoch v NHL.

Ve film Soul on Ice ale mluví také rodiče, a to ti, kteří zažívali rasismus i ve sportu, až třeba po hráče, kteří teď válí v NHL. Jako třeba P. K. Subban z Montrealu, aktuálně asi nejslavnější hokejista černé platí v NHL i díky své charitativní činnosti. A něco o migraci za hokeje ví i bývalý gólman Kevin Weekes.

„Moji rodiče emigrovali do Spojených států z Barbadosu. Z krásného Karibiku prostě vyrazili do Ameriky a já tam mohl začít hrát hokej. Neznali to a teď jsou největšími fanoušky," říká Kevin Weekes, který může pogratulovat Kwame Masonovi k tomu, že bankrot pro film Duše na ledě vyhlašovat nemusí.

František Kuna, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme