V Praze se říká tramvajenka, ne lítačka. O nové kartě diskutují lidé na sociálních sítích

Pražský magistrát dnes představil novou čipovou kartu Lítačka, která má nahradit kritizovanou opencard. Na sociálních sítích se už diskutuje o názvu i vzhledu karty. Název Lítačka je ale zatím pouze pracovní, hájí se magistrát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard

Opencard | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Na sociálních sítích se dnes lidé shodovali, že označení lítačka se používá hlavně mimo hlavní město. Pražané prý častěji říkají slovo tramvajenka.

„V Praze jsem skoro 40 let a ‚lítačku‘ absolutně nikdo v naší rodině, známých nebo širokém okolí nepoužívá. I kdyby snad používal, nechápu, proč by to měl být oficiální název tak důležité karty hlavního města Prahy,“ napsal uživatel Facebooku na oficiálním profilu magistrátu hlavního města Prahy Praha.eu.

„Tohle slovo používají výhradně ti, co se do Prahy přistěhovali. V Praze se tomu vždycky říkalo tramvajenka,“ konstatovala další z diskutujících.

Jako lítačka se prý navíc dříve označovala sanitka nebo také vojenská patrola, která naháněla neposlušné nebo opilé vojáky bez propustky. Proti názvu už vznikly dvě samostatné facebookové stránky Nechceme název Lítačka a Přejmenujme "Lítačku".

Opencard by v Praze od poloviny roku měla nahradit čipová karta Lítačka

Číst článek

Někteří novou kartu srovnávali s těmi ze zahraničí, především s londýnskou modro-bílou Oyster card. Lítačka podle nich není zrovna mezinárodní označení, lidé také kritizovali složitou výslovnost pro cizince.

„Hezké, ale není to moc mezinárodní označení. Neexistuje lepší název, který by byl vyslovitelný i pro Nečechy? Zamýšlel se někdo nad tím, že v Praze žije cca 150 tisíc cizinců?“ ptal uživatel Facebooku na oficiálním profilu hnutí ANO.

Lidé také diskutovali o vzhledu připravované karty. Mezi témata patřilo logo a hlavně zelená barva.

„Mně se tedy vůbec nelíbí - zelená si myslím k Praze vůbec nepatří? Naopak by se mi líbila např. žluto-červená, se symboly Prahy, podoba s pražskou vlajkou by nebyla od věci,“ navrhoval další na oficiálním facebookovém profilu hnutí ANO.

Na sociálních sítích se ale neobjevovala pouze kritika. Vzhled i název karty mnozí také chválili.

„Mně se líbí... nepřehlédnutelná.. jednoduchá, v peněžence nesplyne s jinými a název Lítačka je trefný... a myslím, že cizinci si s výslovností poradí,“ hodnotila novinku uživatelka na oficiálním facebookovém profilu hnutí ANO.

„Chválím design, krásně jednoduché logo a konečně se to bude jmenovat tak, jak tomu všichni říkáme...,“ napsala další z diskutujících.

Nová karta má už také svou vlastní stránku na facebooku. Její správce jménem karty odpovídá na dotazy a připomínky.

„Není to další speciální karta, jsem náhradou za opencard," píše například. „Lítačka je zažitý název, který se pro tyto nosiče kuponu používá. Mrzí mě, že se vám mé jméno nelíbí," uvádí se dále na stránce.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme