Platí nová pravidla pro daň z nemovitosti, někteří budou platit více

Už jen týden mají lidé a podniky na to, aby odevzdali daňové přiznání z nemovitých věcí. Letos platí nová pravidla. Změna se týká například vlastníků pozemků, kteří svá pole pronajímají zemědělcům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podání daňového přiznání na finančním úřadě. (Ilustrační snímek)

Podání daňového přiznání na finančním úřadě. (Ilustrační snímek) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Pole bylo dříve evidováno v katastru nemovitostí v takzvané zjednodušené evidenci a daň platilo družstvo. Po digitalizaci nebude platit daň nájemce, tedy družstvo, ale daň musí přiznat a zaplatit majitel pozemku,“ popsala mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Daňové přiznání musí vlastník pozemku i nemovitosti podat tomu finančnímu úřadu, pod který spadá dané území, a to do 31. ledna. Protože toto datum letos připadá na neděli, má čas ještě do 1. února. Týká se to každého, kdo v roce 2015 prodal nebo získal nějaké nemovitosti. O všem musí informovat daňový úřad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letos platí nová pravidla pro zdanění nemovitých věcí. Pozor by si například měli dát majitelé pozemků, které pronajímají zemědělským družstvům. Více Jitka Hanžlová

„Povinnost podat daňové přiznání mají také ti poplatníci, kteří na již v minulosti přiznané nemovité věci provedli přístavbu, nástavbu nebo ji částečně zlikvidovali, pokud tím současně došlo ke změně druhu nebo výměry pozemku, případně zvýšení nadzemních podlaží. I část budovy nebo inženýrské stavby, je-li dokončena a užívána, je nově předmětem zdanění,“ vyjmenovala další příklady Petlachová.

V daňovém přiznání ale platí také výjimky. Třeba v případě, že si člověk například loni koupil rodinný dům se zahradou a v prosinci podal návrh na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí. Jenže ten ještě není schválený.

„V tomto případě máte možnost podat daňové přiznání na rok 2016 nejpozději do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, v němž byl zapsán vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí. Ve stejné lhůtě máte povinnost daň na rok 2016 i zaplatit,“ dodala mluvčí.

Výše daně se liší podle lokality, ale záleží také na tom, kolik peněz z daní chce obec. Loni této možnosti využilo 573 obcí a měst. Nejvíce peněz chtěly Temelín, Dukovany nebo Boží Dar.

Lidé také nově můžou zaplatit daň z nemovitých věcí prostřednictvím trvalého příkazu SIPO, a to i pro další roky. Platit lze i převodem z účtu, poštovní poukázkou nebo hotově.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme