Putin se vyznal z obdivu ke komunismu a zpochybnil suverenitu postsovětských zemí

Ruský prezident Vladimir Putin se na setkání s prokremelskými aktivisty přiznal, že obdivuje myšlenky komunismu a socialismu. Nepřímo také zpochybnil suverenitu států vzniklých po rozpadu Sovětského svazu. Podle něj je současné uspořádání nespravedlivé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čajku nepřímo podpořil i prezident Vladimír Putin

Čajku nepřímo podpořil i prezident Vladimír Putin | Zdroj: Reuters

Putin také prohlásil, že je proti převezení ostatků zakladatele bolševické diktatury Vladimira Iljiče Lenina z mauzolea na moskevském Rudém náměstí na hřbitov. Podle něj jde o citlivou otázkou, která společnost rozděluje.

Místo toho je podle něj potřeba soustředit se na to, co obyvatele Ruska spojuje. Tím je například „nespravedlivé uspořádání“ po rozpadu Sovětského svazu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Putin se na setkání s prokremelskými aktivisty vyznal z obdivu k myšlenkám komunismu a socialismu. Téma pro komentátora ČRo a odborníka na Rusko Libora Dvořáka

Putin se v této souvislosti zmínil o Donbasu, který podle něj připadl Ukrajině jen proto, že bylo potřeba „naředit“ zemědělské obyvatelstvo Ukrajiny průmyslovým proletariátem.

„Prohlášení jsou v příkrém rozporu s tím, co prohlásil o 92. výročí Leninova úmrtí 21. ledna, kdy ostře odsoudil Lenina, jeho ideologii, jeho představu komunistické světovlády a doslova tehdy řekl, že položil atomovou bombu pod Rusko,“ upozorňuje komentátor ČRo a odborník na Rusko Libor Dvořák.

„Tyto někdy až křečovité Putinovy výroky jsou plodem jisté bezradnosti, protože tento rok bude pro Rusko a zejména prezidenta Putina velice svízelný,“ dodává Dvořák a poukazuje především na současné ekonomické problémy Ruska.

Martin Dorazín, ČRo, Libor Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme