Premiér Sobotka svolá mimořádný summit V4 kvůli migrační krizi

Česko bude 15. února kvůli současné migrační krizi hostit mimořádný summit zemí V4. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD to řekl v Bratislavě po setkání se šéfem slovenské vlády Robertem Ficem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exremiér Bohuslav Sobotka z ČSSD

Exremiér Bohuslav Sobotka z ČSSD | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Společně se shodli na tom, že chtějí zachovat schengenský prostor. Sobotka také zmínil význam posílení řecko-makedonské hranice a regulace běženců ze strany Řecka a Turecka.

„Dnes se diskutuje o tom, jestli Turecko dodrží dohody, které uzavřelo s EU. Mluví se konečně velmi otevřeně o tom, že Řecko si neplní svoje povinnosti, které má v rámci Shengenu,“ připomněl Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Visegrádská čtyřka chce zachránit schengenský prostor, Česko kvůli tomu svolává summit, informuje zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

„A pokud Řecko i Turecko selžou z hlediska vnější hranice a nebude zde schopnost regulovat silný migrační tlak, který je dnes na Evropu, tak musíme jednat o záložním řešení.“

„Já bych byl velice rád, kdybychom o něm jednali i na platformě V4,“ zdůraznil český premiér.

Od nadcházejícího summitu zemí V4 si slovenský premiér Robert Fico slibuje dohodu o dalším postupu při ochraně schengenského prostoru. "Schengen považujeme za jednu z největších cenností, která působí v rámci Evropské unie," řekl.

Jak dodal, věří v schopnost Evropy oddělit takzvané ekonomické migranty od těch běženců, kteří prchají před válkou a kteří potřebují pomoc.

Únorový summit V4 má být i přípravou na summit Evropské unie o migraci, který bude následovat vzápětí.

Bavorsko vyzvalo Merkelovou k ochraně hranic před migranty a hrozí jí žalobou

Číst článek

ČTK, mkp, Lenka Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme