Pražští hygienici podali trestní oznámení na 30 mužů, kteří zřejmě vědomě šířili virus HIV

Pražští policisté vyšetřují případ 30 mužů, kteří zřejmě vědomě šířili virus HIV. Informovala o tom Mladá fronta Dnes. Trestní oznámení podala Hygienická stanice hlavního města Prahy. Lékaři totiž zjistili, že muži pravděpodobně dál měli nechráněný sex, přestože věděli, že jsou HIV pozitivní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

medicína, krev, laboratoř, odběr krve, ampule

medicína, krev, laboratoř, odběr krve, ampule | Foto: Fotobanka Pixabay

Pokud se to prokáže, dotyčným hrozí až deset let vězení za těžké ublížení na zdraví a šíření nakažlivé nemoci.

Podle Ladislava Machaly, vedoucího AIDS centra Nemocnice Na Bulovce, kde se dotyční muži léčili, je ale předčasné mluvit o tom, jestli muži šířili HIV infekci záměrně. Považuje za velmi nepravděpodobné, že by se například jednalo o nějakou organizovanou skupinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

30 mužů zřejmě v Praze vědomě šířilo virus HIV. O případu mluvil Ladislav Machala, vedoucí AIDS centra Nemocnice Na Bulovce

„Tito pánové chodili jako HIV pozitivní pacienti do našeho centra a během té doby se zjistilo, že měli opakovaně pohlavně přenosné infekce,“ přibližuje Machala.

„Jestliže se někdo může nakazit pohlavně přenosnou infekcí, tak na druhou stranu při tom může to HIV na někoho jiného přenést. Není prokázáno, že by někoho nakazili,“ dodává Machala.

Když lékaři zjistili, že muži dostali syfilis, kapavku nebo třeba lymfogranuloma venereum, napsali o tom hlášení pražské epidemioložce, jak jim ukládá povinnost.

Všech 30 mužů pochází z Prahy. Podle Machaly není zřejmé, jestli se navzájem znají. „U většiny těchto pacientů, o které se jedná, šlo o opakované nedodržení režimu, který se zavázali dodržovat,“ upozorňuje.

V poslední době podle Machaly opět strmě narůstá zastoupení homosexuálních mužů mezi HIV pozitivními pacienty. V uplynulých třech letech prý tvořili více než 75 procent nově diagnostikovaných případů v Česku.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme