OBRAZEM: Francii ochromila vlna stávek. Policie zatkla desítky lidí

Další vlna stávek dnes ochromila Francii. Protestují profesoři na středních školách, letečtí dispečeři a především řidiči taxi služby. Policie už kvůli násilnostem zatkla desítky llidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Taxikáři ve Francii protestují proti nekalé konkurenci

Taxikáři ve Francii protestují proti nekalé konkurenci | Zdroj: ČTK

Stávka taxikářů zablokovala dopravu v Paříži a dalších městech. Protesty provázely konflikty a napětí. Ve městech Lille a Marseille stávkující napadli řidiče konkurenční společnosti. Policie zatkla několik desítek lidí.

Taxikáři protestují proti nekalé konkurenci, jako je služba Uber, kterou podle nich úřady tolerují. Získání licence je prý stojí spoustu peněz a navíc musí pracovat 16 hodin denně, aby se uživili.

„Vláda musí zakázat provoz těm společnostem, které neplatí za licenci. Nemají žádné náklady a berou práci poctivým taxikářům,“ uvedla řidička taxi, která působí ve francouzské metropoli.

Podle deníku Le Monde blokovalo dopravu v Paříži od rána až 1500 řidičů. Francouzský premiér Manuel Valls dnes přijal zástupce asociace taxikářů, aby s nimi jednal o řešení problémů.

Leteckou dopravu v Paříži dnes také omezila stávka dispečerů a protestovali i učitelé na středních školách.

Taxikáři ve Francii protestují proti nekalé konkurenci - řidiči taxi pálili pneumatiky | Foto: Reuters

Taxikáři ve Francii protestují proti nekalé konkurenci, jako je služba Uber | Foto: ČTK/AP

Taxikáři ve Francii protestují proti nekalé konkurenci - policie zabezpečuje průjezd nestávkujícímu řidiči taxi | Foto: Reuters

Taxikáři ve Francii protestují proti nekalé konkurenci - heslo Je suis Charlie se změnilo na Je suis taxi | Foto: Reuters

Jan Šmíd, Lenka Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme