Česko si výrazně polepšilo ve světovém indexu korupce, k průměru EU má stále daleko

Češi mají pocit, že se státu začíná dařit v boji s úplatkářstvím. Vyplývá to z aktuálního indexu vnímání korupce, který každoročně sestavuje organizace Transparency International. Česká republika se v celosvětovém hodnocení zařadila na 37. místo. K průměru evropských států má stále daleko. Nejlepší situace je v Dánsku (91 bodů). Na druhém místě je Finsko (90 bodů), následované Švédskem (89 bodů) a Novým Zélandem (88 bodů).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dohoda, úplatek, úplatky, byznys, korupce, peníze, obálka s penězi (ilustrační foto)

dohoda, úplatek, úplatky, byznys, korupce, peníze, obálka s penězi (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

„Česká republika poskočila o 16 příček z 57. místa na 37. příčku. V absolutním vyjádření si polepšila o 5 bodů, což je jedno z nejlepších zlepšení na světě,“ říká programový ředitel Transparency International Radim Bureš.

Zlepšit situaci podle Bureše pomohlo třeba to, že se v posledních letech začaly řešit velké korupční kauzy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko si výrazně polepšilo v žebříčku vnímání korupce. Více redaktor Martin Karlík

„Příčiny zlepšení současného stavu korupce v České republice sahají až do období vlády Petra Nečase a vicepremiérky pro boj s korupcí Karolíny Peak.“

V celosvětovém žebříčku vnímání korupce je Česko hned za Španělskem a před Jižní Koreou. Slovensko je až na 50. místě stejně jako Maďarsko, Chorvatsko a Bahrajn.

Jako poslední se umístily dvě země, Severní Korea a Somálsko, hned před nimi je Afghánistán.

Český rozhlas oslovil Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality, jeho mluvčí Jaroslav Ibehej ale řekl, že se policie k výsledkům hodnocení nebude vyjadřovat.

Jak se vnímání korupce měnilo v jednotlivých zemích světa v uplynulých čtyřech letech, si můžete prohlédnout v přehledném grafu:

Z hlediska srovnání evropských zemí se Česká republika posunula z 25. místa na 22., je sice stále za Estonskem (14. místo, 70 bodů) Polskem (17. příčka, 62 bodů), ale výrazně předběhla Maďarsko (25. místo s 51 body) a Slovensko (na stejném místě). Na chvost Evropy se dostala Itálie (44 bodů) a úplně poslední Bulharsko (41 bodů).

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká republika si výrazně polepšila ve vnímání korupce. O žebříčku organizace TI mluví politolog Metropolitní univerzity Praha Michal Klíma

„Demokratický stát začal fungovat tak, jak má. Státní zastupitelství začalo fungovat více nezávisle na politických tlacích spojených s netransparentním byznysem. Podobně protikorupční policie a státní administrativa. Máme nový zákon o státní službě,“ říká politolog Metropolitní univerzity Praha Michal Klíma.

„Jednotlivé pilíře demokracie začínají fungovat tak, jak mají a musí se to projevit. V neposlední řadě je to i fungování současné vlády. Po dlouhou dobu jsme neměli relativně tak stabilní vládu v tom smyslu, že na každodenním pořádku nejsou aféry a korupční kauzy,“ myslí si Klíma.

Index vnímání korupce zveřejňuje mezinárodní nevládní organizace Transparency International od roku 1995. Index řadí země podle stupně vnímání korupce ve veřejném sektoru s použitím stupnice 0 až 100, kde 100 označuje zemi téměř bez korupce a 0 znamená vysokou míru korupce.

Letošní index hodnotí celkem 168 zemí.

Index vnímání korupce v České republice za rok 2015 | Foto: Transparency International

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme