Systém akreditací vysokých škol se změní, o novele rozhodne sněmovna

Poslanci dnes rozhodnou o podobě vysokoškolského zákona. Ten mimo jiné zvyšuje sociální stipendium studentům nebo stanovuje podmínky, za kterých by bylo možné odebírat akademické tituly. Hlavně ale mění způsob akreditací. Nově by je měl udělovat Národní akreditační úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti

Studenti | Foto: Fotobanka stock.xchng

Doposud o akreditacích rozhodovalo ministerstvo školství. To, zda je udělit, nebo ne, mu doporučí akreditační komise. Naposled přišla tímto způsobem o oprávnění na obor speciální pedagogiky soukromá Univerzita Jana Amose Komenského.

Jak by mohl fungovat nový model akreditací, popsala ministryně školství Kateřina Valachova z ČSSD.

„Reagujeme na to, co bylo v minulých letech často diskutováno. To znamená, že Národní akreditační úřad bude mít dva stupně projednávání, bude tam kontrola přes přezkumnou komisi a ministerstvo školství se od tohoto procesu odděluje.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Sněmovna rozhodne o podobě vysokoškolského zákona, která mimo jiní mění systém akreditací. Podrobnosti přidává Věra Masopustová

Národní akreditační úřad má mít 15 členů. Předsedkyně stávající akreditační komise Vladimíra Dvořáková změnu vítá, naznačila ale, kde by mohlo být její slabé místo.

„Patnáctičlenná komise, kde bude pět lidí z praxe, jeden student, vytváří poměrně malé grémium z hlediska odbornosti. Myslím, že nebude jednoduché uhlídat, aby se nestala komise reprezentantem určitých zájmů nebo jakoby zástupcem školy,“ říká.

„Je naprosto nutné, aby ti lidé byli nezávislí politicky, aby nebyli pod tlakem ani existenčně ze strany svých škol, mají tam být lidé z praxe, tak aby to nebyla praxe podnikání se vzděláváním. Bude to obrovská věc, jak se podaří tyto lidi najmenovat, jaký se podaří vytvořit tým odborníků a poté i jak budou nastavená pravidla akreditačního úřadu,“ doplňuje Dvořáková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novela vysokoškolského zákona počítá se vznikem nového Národního akreditačního úřadu. Hostem ČRo byla předsedkyně současné Akreditační komise Vladimíra Dvořáková

Členové nového úřadu by také měli mít odpovídající plat. Poslankyně TOP 09 Anna Putnová navrhuje, aby brali tolik jako poslanci.

„Můj pozměňovací návrh je koncipován tak, aby lidé, kteří tam budou zasedat, to měli jako svůj hlavní pracovní poměr, a pokud budou působit v nějakých akademických rolích, tak aby to bylo součástí dohod. Vychází to z toho, že je platný zákon, podle kterého jsou třeba placeni poslanci, a zhruba je ten základní poslanecký plat,“ vysvětlila Putnová.

Omezení 'létajících' profesorů i změny ve jmenování

Praxi takzvaných létajících profesorů chce omezit šéf školského sněmovního výboru Jiří Zlatuška (ANO). Podle něj by přednášející museli získat souhlas rektorů všech škol, na kterých budou přednášet.

Kromě poslanců chce vládní předlohu ještě upravit i ministryně Valachová. „Vedle toho upravujeme také to, co bylo kritizováno například z hlediska nezákonně nabytých vysokoškolských titulů. Také zde přinášíme možnosti řešení s tím, že rektor by měl možnost takto nezákonně nabytý titul odejmout,“ přiblížila.

K novele se sešlo i několik návrhů na změnu procedury jmenování profesorů. Vládní předloha ponechává prakticky současnou podobu, kdy profesory jmenuje na návrh vědecké nebo umělecké rady prezident republiky.

Exministr školství Petr Fiala z ODS navrhl, aby profesory jmenoval rektor podobně jako docenty. Na stole je také možnost, aby jmenoval prezident a v případě jeho nečinnosti by se kandidáti po 60 dnech stali profesory ze zákona. Tu by přivítali rektoři, ale odmítá ji ministryně Valachová.

ČRo, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme